Angela Merkel: met de euro is op zich niks mis

De oorzaak van de schuldproblemen in de eurozone is een concurrentieprobleem en geen probleem van de munt zelf, zei Merkel gisteren in Singapore.

De euro bevindt zich niet in een crisis, hoewel de markten onrustig zijn over een aantal in problemen verkerende eurolanden. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel gisteren tijdens een speech in Singapore. „We hebben geen probleem met de euro op zich.”

„Het is een stabiele valuta, vooral in vergelijking met de dollar. Hij is behoorlijk sterk, soms te sterk voor ons als exportland”, stelde ze verder. „We hebben problemen met bepaalde lidstaten en hun schulden.”

De oorzaak van de schuldproblemen in de eurozone is een concurrentieprobleem, omdat het concurrentievermogen van sommige lidstaten te zwak is, zei ze. „We moeten het concurrentievermogen verbeteren en we moeten fiscale verantwoordelijkheid een centrale rol geven.”

Experts zeiden deze week tegen de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal dat Duitsland wellicht niet langer zal aandringen op een herschikking van de Griekse schulden, waarbij ook private beleggers een deel van de lasten zouden moeten dragen. Deze maatregel van de Duitse regering zou de deur open kunnen zetten voor een tweede noodpakket voor Griekenland. (Novum/Dow Jones)

    • Dow Jones