Zapatero: compensatie voor telers, EHEC-bacterie niet uit Spanje

Goats eat discarded cucumbers at a farm on June 1, 2011 in Algarrobo, near Malaga. Madrid threatened to sue German officials who initially warned that the virulent bacteria, which has already killed 15 in Germany and one in Sweden, was borne by cucumbers imported from Spain before correcting their findings. Europe's top health official said that a killer bacteria outbreak in Germany was "serious," but ruled out the need to ban cucumber sales or travel to its Hamburg epicentre. AFP PHOTO/ JORGE GUERRERO In Málaga ontfermen geiten zich over een oogst van niet verkochte komkommers. Foto AFP/Jorge Guerrero

De Spaanse premier José Luis Zapatero gaat aandringen op een schadevergoeding ter compensatie van de inkomstenderving die de afgelopen dagen geleden is door Spaanse tuinders.

De Duitse autoriteiten wezen vorige week twee Spaanse telers aan als de bron van de EHEC-bacterie die aan zeker zestien mensen het leven heeft gekost. De export van met name komkommers kwam in Spanje nagenoeg stil te liggen. Zapatero zal volgens persbureau AFP voor een schadevergoeding aankloppen “bij de bevoegde instanties in Europa”. Hij laakte de rol van de Europese Commissie in de EHEC-crisis. Volgens hem is nagelaten “duidelijkheid te scheppen” terwijl er al langer aanwijzingen waren dat de oorsprong niet in Spanje lag.

De Duitsers lijken met hun beschuldigingen op hun schreden terug te moeten keren. Nader onderzoek van Spaanse komkommers heeft uitgewezen dat twee daarvan besmet waren met de EHEC-bacterie, maar niet met de gevaarlijke variant O104. “Onze hoop om de bron van het HUS-syndroom te ontdekken, is bij deze proeven niet in vervulling gegaan”, zei Prüfer-Storcks dinsdag. HUS, gekenmerkt door nierfalen, is het gevaarlijkste gevolg van de besmetting.

Op basis van een Spaans onderzoek zei Zapatero vandaag dat er “niet het minste bewijs” is dat Spaanse producten de oorzaak zijn van de uitbraak van de EHEC-bacterie die honderden Duitsers ernstig ziek heeft gemaakt. Ook in Nederland zijn mensen ziek geworden, allen na een bezoek aan het noorden van Duitsland.

    • Bart Hinke