Willem Duys (82) overleden

Oud-televisiepresentator Willem Duys is overleden. Dat heeft de AVRO bekendgemaakt.

Willem Duys was bijna veertig jaar lang een van de belangrijkste televisiepersoonlijkheden van Nederland:
http://www.youtube.com/watch?v=KSZPAg9MtWY

Duys presenteerde onder meer de eerste Nederlandse televisietalkshow, Voor de Vuist Weg. Ook het radioprogramma Muziekmozaïek stond jarenlang onder zijn leiding. Duys ontving in 1974 de Gouden Televizier Ring. In 1999 nam hij afscheid bij de AVRO. Onlangs wijdde De Wereld Draait Door nog een speciale uitzending aan Duys.

NRC-medewerker Henk van Gelder schrijft in zijn necrologie, die morgen in de krant staat, onder meer:

Hoe veel indruk hij in die tijd maakte, bleek vorige maand nog eens toen Matthijs van Nieuwkerk de duizendste aflevering van De Wereld Draait Door geheel in het teken plaatste van de man die hij als lichtend voorbeeld beschouwde – om zijn eloquente vocabulaire en zijn grote improvisatievermogen, de eigenschappen die ook Van Nieuwkerk zelf in ruime mate bezit. Duys was bij dat huldeblijk aanwezig, maar te broos om nog een woord te zeggen.

De AVRO zendt vanavond een in memoriam uit.

    • Ward Wijndelts