Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

WHO: EHEC-bacterie is nieuw en zeer giftig

This handout image made available by the "Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung (HZI)" on May 26, 2011 shows the E. coli (EHEC) bacteria. Germany has warned consumers to be especially careful when eating tomatoes, lettuce, and cucumbers which are believed to be responsible for an outbreak of food poisoning that has left three dead. AFP PHOTO HO / Manfred Rohde, Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung (HZI)" RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
This handout image made available by the "Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung (HZI)" on May 26, 2011 shows the E. coli (EHEC) bacteria. Germany has warned consumers to be especially careful when eating tomatoes, lettuce, and cucumbers which are believed to be responsible for an outbreak of food poisoning that has left three dead. AFP PHOTO HO / Manfred Rohde, Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung (HZI)" RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS De nieuwe, gemuteerde EHEC-bacterie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft zojuist bekendgemaakt dat de EHEC-bacterie die momenteel in Duitsland rondwaart zeer giftig is en niet eerder bij patiënten is gevonden.

Dat zeggen experts van de WHO die het genetisch materiaal van de EHEC-bacterie hebben onderzocht. Het zou gaan om een mutatie van twee reeds bekende bacteriën. Zeker vijftienhonderd mensen zijn al ziek geworden van de bacterie.

Aphaluck Bhatiasevi van de WHO:

This strain has never been seen in an outbreak situation before

De WHO wacht nog op nieuwe informatie uit laboratoria. Met name Chinese wetenschappers in het Geneninstituut in Shenzhen hebben geconstateerd dat de genenstreng van de bacterie nieuwe genen bevat, die de bacterie resistent maken tegen bepaalde klassen antibiotica. Bovendien is de bacterie zeer giftig en besmettelijk, aldus de Chinezen.

EHEC-uitbraken komen regelmatig voor, maar de huidige dodelijke uitbraak is vermoedelijk het gevolg van een mutatie van EHEC. Voedselveiligheidexpert Hilde Kruse, ook van WHO:

The new strain has various characteristics that make it more virulent and toxin-producing than the hundreds of E. coli strains that people naturally carry in their intestines.

Het is voor bacteriën niet ongewoon om zich voortdurend te ontwikkelen en genen uit te wisselen met andere bacteriën. De nieuwe mutatie lijkt een kruising te zijn van twee verschillende varianten van E.coli. Het is echter moeilijk te zeggen waar de nieuwe mutatie uit voorkomt. Aangezien menselijke en dierlijke bacteriën gemakkelijk genen uitwisselen, is het niet ondenkbaar dat een dierlijke bron de oorzaak is van de EHEC-uitbraak, meent Kruse. “Men zou kunnen denken aan een dierlijke bron. Veel dieren zijn gastheer van verschillende types gifproducerende E.coli”.

Kruse waarschuwde dat de EHEC-uitbraak misschien wel groter is dan nu wordt aangenomen, omdat veel mensen met lichte symptomen vermoedelijk niet langs een dokter gaan. “Het is moeilijk om te zeggen hoe kwaadaardig de nieuwe EHEC-mutatie is, omdat we niet weten hoeveel mensen er werkelijk zijn besmet.”

De EHEC-bacterie is een van de zes varianten van de E.coli-bacterie, die bij ieder mens voorkomt in de darmen. De EHEC-variant van E.coli produceert een gifstof die kan leiden tot buikkrampen en bloederige diarree. EHEC kan bovendien leiden tot het hemolytisch-uremisch syndroom (HUS), dat nierfalen, bloedarmoede en zelfs de dood tot gevolg kan hebben. Twee tot zeven procent van de mensen die besmet raken met EHEC ontwikkelt HUS. Van de patiënten die aan HUS lijden overlijdt twee tot negen procent. Tot dusver zijn er ruim vijftienhonderd mensen van wie bekend is dat ze besmet zijn met EHEC. Van hen lijden 470 aan HUS.

In meerdere Europese landen is inmiddels melding gemaakt van zieken als gevolg van de bacterie. De WHO meldde dat in Nederland, Denemarken, Frankrijk, Groot-Brittannië, Noorwegen, Oostenrijk, Spanje, Zweden en Zwitserland mensen besmet zijn met de EHEC-bacterie.

De Britse gezondheidsautoriteit maakte bekend dat zeven mensen besmet zijn met EHEC. De Britten benadrukten dat er geen bewijzen zijn dat de bron van de besmetting in Groot-Brittannië ligt. De Britse voedsel- en warenautoriteit meldde bovendien dat er geen bewijzen zijn dat er besmet voedsel is geïmporteerd.

Onderzoekers weten nog steeds niet precies wat de bron van de besmetting is, maar de Duitse autoriteiten hebben de bevolking aangeraden niet langer sla, tomaten en komkommers te eten. Deskundigen hebben benadrukt dat groenten niet per se de bron zijn; de besmetting zou ook plaats hebben kunnen vinden tijdens het transport, het laden of het verpakken van de groenten.
De uitbraak van EHEC wordt nu al beschouwd als een van de grootste in de recente geschiedenis. In 1996 werden in Japan meer dan negenduizend mensen ziek en bij een uitbraak in Canada in 2000 kwamen zeven mensen om het leven.


Zodra er meer nieuws bekend is zullen we dat op deze plek melden.