‘Vijftien doden’ bij gevechten regeringstroepen en milities Jemen

An injured tribesman loyal to Sheik Sadeq al-Ahmar, the head of the powerful Hashid tribe, is carried to a field hospital, after being wounded in clashes with Yemeni security forces, in Sanaa, Yemen, Wednesday, June 1, 2011. Republican Guard shelling and pre-dawn street battles between government forces and rival tribal fighters killed at least 41 people in the capital Wednesday. There were growing signs of disarray in beleaguered President Ali Abdullah Saleh's military. (AP Photo/Hani Mohammed) Een man, loyaal aan de tribale leider Sadeq al-Ahmar, wordt afgevoerd naar het ziekenhuis nadat hij bij gevechten met regeringstroepen gewond is geraakt. Foto AP/Hani Mohammaed

Militieleden van een machtige opstandige stammenfederatie zijn vannacht om en rond Jemenitische hoofdstad Sanaa opnieuw in gevecht geraakt met regeringstroepen. Ten minste vijftien mensen zijn daarbij omgekomen, meldt AFP op basis van een arts.

Onder de slachtoffers zou een 7-jarig meisje zijn dat in het ziekenhuis bezweek aan verwondingen opgelopen door een verdwaalde kogel. Voor het overige zouden de slachtoffers vooral strijders zijn.

In Taiz, 200 kilometer ten zuiden van Sanaa, is volgens getuigen geschoten op demonstranten. Er zijn daar geen berichten over doden of gewonden.

De tot dusver vreedzame protesten, vaak hardhandig neergeslagen door de autoriteiten, hebben sinds dit weekend deels plaatsgemaakt voor hevige botsingen tussen troepen loyaal aan president Ali Abdullah Saleh en de machtige stammenfederatie Hashid onder leiding van Sadeq al-Ahmar.

De vrees groeit in Jemen dat wat in februari begon als een geweldloze campagne om president Saleh tot aftreden te dwingen, in een burgeroorlog ontaardt of zelfs al is ontaard. Eergisteren werden volgens inwoners voor het eerst raketten gebruikt. Bij nachtelijke gevechten tussen regeringstroepen en de tribale militie in Sanaa vielen toen meer dan veertig doden.

Saleh weigert op te stappen, hoewel machtige stammen en legergeneraals in de loop der tijd naar de oppositie zijn overgelopen. Hij beschikt nog steeds over goed gewapende elite-eenheden onder het commando van naaste familieleden.

    • Bart Hinke