Tunesië: 200 mensen vermist na schipbreuk op Middellandse Zee

Tunesiërs in overvolle schepen maken de oversteek naar Europa. Foto AFP/Filippo Monteforte

Volgens de Tunesische staatstelevisie zijn mogelijk ruim tweehonderd opvarenden verdronken nadat een konvooi schepen met aan boord honderden vluchtelingen op de Middellandse Zee door nog onbekende oorzaak in de problemen raakte. Dat meldt Reuters.

Volgens de laatste berichten zijn 570 mensen gered door de kustwacht, maar vele anderen zouden bij de reddingsactie verdronken zijn toen er paniek ontstond onder de opvarenden. Het slechte weer zou de reddingswerkzaamheden zwaar belemmerd hebben. De autoriteiten bevestigen twee doden tot dusver.

De schepen waren afkomstig uit Libië. Problemen ontstonden op zo’n 20 kilometer uit de kust van het Tunesische eiland Kerkennah, op ongeveer 100 kilometer afstand van het Italiaanse eiland Lampedusa. Veel Noord-Afrikanen zoeken een heenkomen in Europa, op de vlucht voor het geweld in Tunesië en buurland Libië.

    • Bart Hinke