Terreur in Abyei zorgt voor nieuwe humanitaire ramp in Soedan

Een ontheemde vrouw wacht met haar baby op hulp van de VN in de regio Abyei. Foto Reuters / Stuart Price

In Soedan vindt in de schaduw van het wereldnieuws een nieuwe humanitaire catastrofe plaats. Inwoners van de betwiste grensregio Abyei, waar sinds een aantal weken weer gevochten wordt, doen tegenover Foreign Policy hun verhaal.

In Abyei, een regio die geclaimd wordt door het (Arabische) Noord-Soedan en het per 1 juli onafhankelijke (zwarte) Zuid-Soedan, vond de laatste weken een intensieve strijd plaats tussen het Noord- en Zuid-Soedanese leger. Rebecca Hamilton, correspondente voor The Washington Post in Soedan en auteur van het boek Fighting for Darfur, beschrijft op de site van Foreign Policy welke gevolgen de gevechten voor de plaatselijke bevolking hebben gehad. Door aanvallen van Noord-Soedan met onder meer gevechtsvliegtuigen en tanks zijn bijna alle 40.000 inwoners van Abyei-stad op de vlucht geslagen. Hamilton beschrijft de verwoestingen:

“Op 29 mei was vanuit de lucht te zien hoe rook opsteeg uit de resten van verschillende woningen. Gebouwen van beton leken grotendeels intact, maar de verkoolde fundamenten van vele tukuls, de met gras bedekte kleistenen huizen van de meeste bewoners van Abyei, waren duidelijk zichtbaar. Tussen de smeulende resten kon je zwartgeblakerde lattenbodems en stoelen zien. Kleding en andere huishoudelijke spullen lagen verspreid rondom meerdere woningen.”

Ook de verhalen die achterblijvers en vluchtelingen aan Hamilton vertellen zijn schrijnend. Mensen vertellen hoe ze sommige oude bewoners van Abyei moesten achterlaten omdat ze te oud waren om te rennen. Een vrouw vertelde dat een tank over de lichamen van drie jongemannen reed die even daarvoor al waren doodgeschoten. En dan zijn er de vele verhalen van vluchtelingen die in de paniek gescheiden werden van hun families.

Het laatste nieuws van vanmiddag is dat er sinds 21 mei bijna honderd burgers zijn omgekomen in en rond Abyei. De Noord-Soedanese regering liet vanochtend weten af te willen van de VN-vredesmacht in het gebied die niet bij machte is gebleken het geweld van de laatste weken tegen te gaan. Het maakt de perspectieven voor de burgers van Abyei er niet beter op.

    • Pim van den Dool