‘Syrië laat honderden politieke gevangenen vrij’

Afgelopen dinsdag werd er weer gedemonstreerd in de Syrische plaats Kafranbel. Foto Reuters

De Syrische autoriteiten hebben sinds dinsdagavond honderden politieke gevangenen op vrije voeten gesteld. Dat heeft een Syrische mensenrechtenorganisatie vanmiddag bekend gemaakt.

De staatstelevisie kondigde dinsdag al aan dat president Al-Assad amnestie aan politieke gevangenen zou verlenen. Volgens Rami Abdelrahman, directeur van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, komen zijn de meeste vrijgelaten gevangenen, die waren opgepakt tijdens anti-regeringsprotesten, afkomstig uit voorsteden van Damascus en de steden Banias, Homs, Latakia en Deraa. De vrijlatingen gaan tot op dit moment door, aldus Abdelrahman tegen persbureau Reuters.

Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten roept het regime van Al-Assad op om nu alle politieke gevangenen vrij te laten. De oppositionele Syrische Moslimbroederschap reageerde cynisch op de vrijlatingen door te stellen dat president Al-Assad ‘zelf amnestie moet vragen aan het volk’. De Moslimbroederschap is momenteel in Turkije om overleg te voeren met andere oppositiebewegingen. Een gezamenlijke verklaring wordt later vandaag verwacht.

Het verlenen van amnestie heeft overigens geen einde gemaakt aan de pogingen van het Syrische regime om de protesten te beteugelen. Sinds maandag wordt de centrale stad Rastan belegerd door het Syrische leger. Volgens mensenrechtenactivisten zijn daarbij tot nu toe al 43 doden gevallen.

    • Pim van den Dool