Straatmode in Beijing: Lolita Light

Mode, westerse mode om precies te zijn,  bestaat nog maar kort in China. De Chinese vrouwen (en mannen) van nu vormen de eerste generatie die die volgt. En dat doen ze, merkte ik toen ik deze week een paar dagen in Beijing was, met overgave en opmerkelijk veel smaak.

Hotpants zijn er net zo populair als hier, jongens zijn dol op piekerige, naar voren gekamde kapsels. In de vele overdekte winkelcentra in de stad zijn vooral Europese en Amerikaanse merken te vinden, die voor Chinezen een godsvermogen kosten. En niet alleen doordat de meeste mensen een zeer bescheiden inkomen hebben. Door allerlei toeslagen zijn die kleren er dertig procent duurder dan in de rest van de wereld. Een paar  in China gemaakte schoenen van  Marc by Marc Jacobs was zelfs anderhalf keer zo duur als in Nederland.

De opzettelijk oud gemaakte mode die hier zo populair is zie je er zelden; mode ziet er ook letterlijk nieuw uit. De vintage look is een acquired taste. De extreemste, en ook een van de geliefde stijlen voor jonge vrouwen is de zogenaamde Gothic Lolita-stijl, een meisjesachtige, popperige manier van kleden met verwijzingen naar rococo en het Victoriaanse tijdperk. Overgewaaid uit Japan, maar in Beijing te zien in een veel ingehoudener variant. Het stel op de trappen van de Chinese muur zijn overigens model; ze poseren in bruidsmode.Meer foto’s?

Foto’s: Milou van Rossum

Volgende week zaterdag in Lux meer over mode in Beijing.

    • Milou van Rossum