‘Russisch importverbod groente is rampzalig’

A seller holds out cucumbers to give to a customer in a fruit and vegetable market in central Malaga, southern Spain, June 1, 2011. Spain said on Wednesday it was considering legal action against German regional authorities for blaming its produce for an E. coli outbreak that has killed 16 people in Germany, Sweden and other countries. REUTERS/Jon Nazca (SPAIN - Tags: HEALTH POLITICS AGRICULTURE FOOD)
A seller holds out cucumbers to give to a customer in a fruit and vegetable market in central Malaga, southern Spain, June 1, 2011. Spain said on Wednesday it was considering legal action against German regional authorities for blaming its produce for an E. coli outbreak that has killed 16 people in Germany, Sweden and other countries. REUTERS/Jon Nazca (SPAIN - Tags: HEALTH POLITICS AGRICULTURE FOOD)

Het Russische importverbod voor groente en fruit is een ramp voor de sector. Dat zegt het Productschap Tuinbouw.

Rusland is na Duitsland en Groot-Brittannië de grootste afzetmarkt van Nederlandse telers. Omdat het verbod bovendien middenin het hoogseizoen komt krijgen de prijzen grote klappen.

“Dit heeft een enorme impact voor telers, verkopers en transporteurs”, aldus een woordvoerder. “Het importverbod zal ervoor zorgen dat de prijzen nog verder dalen. Na de komkommers zijn nu ook de prijzen van de Nederlandse paprika’s en tomaten aan de beurt.”
De woordvoerder van het productschap benadrukt dat het importverbod volstrekt overbodig is.”Het Nederlandse groente en fruit is schoon en veilig.”

Bij de Russische grens zijn donderdagochtend al de eerste Nederlandse groentetransporten geweigerd. Hoeveel vrachtwagens er dagelijks naar Rusland rijden kon de zegsman vanwege de ernstig verstoorde markt niet zeggen.

Rusland kondigde afgelopen nacht een importverbod voor groente en fruit uit alle landen van de Europese Unie af om de gevaarlijke darmbacterie EHEC buiten de deur te houden. Het importverbod gold al voor groente en fruit uit Spanje en Duitsland.

De Russische autoriteiten besloten het uit te breiden uit onvrede met de Europese pogingen de bron van de bacterie te achterhalen. Intussen zijn al zeker 1500 mensen in vooral Duitsland ziek geworden door EHEC. Zeventien mensen zijn overleden.

In Nederland zijn tot nog toe zeker vijf mensen ziek geworden door de E.coli-variant EHEC. Allen liepen de ziekte op bij bezoeken aan Duitsland. Bij vier van hen is de complicatie HUS opgetreden, die leidt tot ernstig nierfalen en in een twee tot negen procent van de gevallen dodelijk is.