Romney wil president worden, haalt hard uit naar Obama

Romney vanavond tijdens de toespraak waarin hij zijn kandidatuur voor het presidentschap officieel bekend maakte. Foto Reuters / Brian Snyder

De Republikein Mitt Romney wil president van de Verenigde Staten worden. Dat maakte hij begin van de avond bekend in een speech in New Hampshire. Hij zei dat Obama als president heeft gefaald.

Romney (wiki) is zakenman en oud-gouverneur van Massachussets en deed in 2008 ook al een gooi naar de Republikeinse nominatie. Toen legde hij het echter af tegen senator John McCain. Nu doet Romney een nieuwe gooi naar het hoogste ambt van Amerika omdat hij zeer ontevreden is over het door Obama gevoerde beleid. “In 2008 wisten we niet wat voor president Obama zou zijn. Nu, na drie van de vier jaar van zijn eerste termijn, hebben we meer dan slogans om hem te beoordelen. Barack Obama heeft gefaald”, aldus Romney vanavond.

De Republikein zei in zijn toespraak in Stratham dat hij als president vanaf dag één wil werken aan het creëren van meer banen in de Verenigde Staten. Ook beloofde hij de zorghervormingen van Obama terug te draaien. Onze correspondent in de VS, Tom-Jan Meeus, zegt dat Romney van alle Republikeinen de beste kansen heeft tegen Obama:

“Hij kan zich beroepen op succes in het bedrijfsleven en het bestuur; hij is rijk (hij zou de campagne uit eigen zak kunnen betalen); hij is relatief populair bij vrouwen (die in de VS in meerderheid Democratisch stemmen); en hij heeft - tot nu toe - de steun van het Republikeinse establishment, waardoor veel donoren hun heil bij hem zoeken.”

Toch voorziet Meeus ook nog genoeg problemen voor Romney:

“Zwak is zijn imago van flipflopper (vroeger voor het recht op abortus, later tegen, etc.); zijn religie (evangelicals, een belangrijk Republikeinse kiezersblok, wantrouwen mormonen); en - vooral - de diepe haat die vooraanstaande Republikeinen als McCain, Huckabee, Giuliani en Palin tegen hem koesteren. Zij vonden hem in 2008 uiterst onsportief: achterbaks en opportunistisch. Er staan vele oude rekeningen open. En het wordt niet moeilijk die te vereffenenen: het zorgstelsel dat hij als gouverneur van Massachusetts invoerde is een kopie van het nieuwe systeem dat Obama vorig jaar voor het hele land introduceerde. Republikeinse kiezers zijn sterk gekant tegen dat stelsel, dus Romney krijgt het zeer zwaar bij de verdediging van zijn verleden.”

De kandidatuur van Romney hing al een tijdje in de lucht want in april richtte hij een comité voor fondsenverwerving voor een verkiezingscampagne op.

    • Pim van den Dool