‘Ouattara’s troepen moorden erop los’

Soldaten houden twee Gbagbo-militanten onder schot in Abidjan, half april. Aanhangers van Ouattara, die inmiddels aan de macht is, zouden bijna dagelijks tegenstanders arresteren en executeren.
Soldaten houden twee Gbagbo-militanten onder schot in Abidjan, half april. Aanhangers van Ouattara, die inmiddels aan de macht is, zouden bijna dagelijks tegenstanders arresteren en executeren. Foto AP / Rebecca Blackwell

Aan president Alassane Ouattara getrouwe troepen zouden in Ivoorkust aanhangers van de voormalige leider Laurent Gbagbo vermoorden, meldt Human Rights Watch. De troepen zouden daarmee vergelding zoeken voor de bloedige strijd van de afgelopen tijd.

De wraakacties zouden vooral plaatsvinden in een Gbagbo-getrouwe wijk in de belangrijkste stad van Ivoorkust, Abidjan. Daar zouden zeker 149 aanhangers van Gbagbo gearresteerd, gemarteld en vermoord zijn. Ouattara zei dat iedereen die zich schuldig heeft gemaakt aan mensenrechtenschendingen voor het gerecht wordt gebracht, ook als zij afkomstig zijn uit zijn kamp.

Volgens Human Rights Watch worden bijna dagelijks Gbagbo-aanhangers vermoord. Veiligheidstroepen die na de instelling van Ouattara werden aangesteld, zouden gedetineerden executeren.

“Vooral jongeren worden van dichtbij doodgeschoten (…) het lijkt erop dat er sprake is van een collectieve straf voor de betrokkenheid van deze groepen in de milities van Gbagbo.”

Ouattara won volgens internationale waarnemers in november 2010 de verkiezingen in Ivoorkust, maar zittend president Gbagbo weigerde dat te erkennen en bleef zitten. Pas in april van dit jaar werd hij gearresteerd en van zijn macht ontdaan. In de tussenliggende maanden vonden hevige gevechten plaats tussen aanhangers van de twee, waar vele doden bij vielen.