‘Mladic in Haags gevangenisziekenhuis’

Mladic in Belgrado, vorige week. Eergisteren werd hij naar Den Haag gevlogen, waar hij nu - kampend met gezondheidsproblemen - in een gevangenisziekenhuis zou verblijven. Foto Reuters

De vorige week opgepakte Ratko Mladic verblijft momenteel in het gevangenisziekenhuis in Den Haag. Dat heeft zijn door de rechtbank aangewezen advocaat vandaag verklaard.

Volgens de advocaat, Aleksandar Aleksic uit Belgrado, is het slecht gesteld met Mladic. Zijn gezondheid zou al lange tijd achteruit gaan. “Hij is jarenlang niet behandeld en is nu niet in goede doen”, zei Aleksic. De advocaat die Mladic sinds zijn arrestatie bijstond, Milos Saljic, zei eerder vandaag tegen persbureau AP dat de oud-generaal kanker heeft en daarvoor in 2009 al in een Servisch ziekenhuis behandeld werd. Saljic kon als bewijs een ziekenhuisdocument overleggen, maar de echtheid daarvan werd in twijfel getrokken door aanklager Bruno Vekaric.

Aleksic bevestigde dat Mladic één hand niet langer kan gebruiken als gevolg van een beroerte van jaren geleden. Zoiets werd eerder ook al gezegd door zijn zoon. Die voegde daar echter aan toe dat zijn vader “amper kon praten”, terwijl Mladic volgens Aleksic mentaal in orde is en er met hem te communiceren is. Eergisteren kwam Mladic aan in Nederland.

    • Peter Zantingh