Minstens negen doden bij bomaanslagen Irak

Bij vier bomexplosies bij een markt in het westen van Irak zijn ten minste negen doden gevallen, meldt persbureau Reuters op basis van Iraakse bronnen. Ongeveer 25 anderen raakten gewond.

De aanslagen vonden plaats in Ramadi, de hoofdstad van de provincie Al-Anbar, ongeveer honderd kilometer ten westen van Bagdad (maps). Twee bermbommen gingen af bij de markt, gevolgd door een autobom. Een vierde bom, ook vanuit een auto, explodeerde toen reddingswerkers slachtoffers van de eerste drie te hulp schoten.

Ramadi vormde eens het slagveld voor Amerikaanse troepen en soennitische strijders, van wie er velen uit Jemen, Libië en Syrië kwamen. Uiteindelijk keerden de Irakezen in Ramadi zich tegen de extremisten en schaarden zich achter de Amerikanen. Het bleek een keerpunt in de oorlog in Irak. Sindsdien hebben strijders van Al-Qaida het echter wel gemunt op de bevolking van Anbar.

    • Peter Zantingh