‘Golf Samenwerkingsraad blijft zich inzetten voor Jemen’

Ook vandaag gingen in Sana’a mensen de straat op om president Saleh tot aftreden te dwingen. De Golf Samenwerkingsraad verklaarde zich in te blijven zetten voor een vreedzame oplossing. Foto Reuters / Ammar Awad

De Arabische Golfstaten blijven naar een vreedzame oplossing zoeken in het Jemenitische conflict. Dat verklaarde de Golf Samenwerkingsraad (GCC) vandaag. Eind vorige maand werd hun initiatief gestaakt na herhaalde pogingen Ali Abdullah Saleh uit zijn macht te zetten.

Uit de verklaring:

“Abdulattif al-Zayani, de secretaris-generaal van de Golf Samenwerkingsraad, bevestigt dat de GCC zich blijft inspannen om de broeders in Jemen te helpen een vreedzame oplossing te vinden en de aanhoudende gevechten en het bloedvergieten onder de Jemenistische bevolking te stoppen.”

De Raad staakte het initiatief nadat Saleh op 22 mei wederom weigerde akkoord te gaan met een voorgestelde deal, waarin hij afstand doet van de macht in ruil voor immuniteit.

De tot dusver vreedzame protesten in het land, vaak hardhandig neergeslagen door de autoriteiten, hebben sinds dit weekend deels plaatsgemaakt voor hevige botsingen tussen troepen loyaal aan president Ali Abdullah Saleh en de machtige stammenfederatie Hashid onder leiding van Sadeq al-Ahmar. Afgelopen nacht kwamen daar ten minste vijftien mensen bij om het leven. Een burgeroorlog lijkt nabij.

    • Peter Zantingh