FARC-topman gearresteerd in Venezuela

Handout picture provided by the Colombian Police on June 1, 2011, showing Guillermo Torres, 57, aka "Julian Conrado", known as "the singer" for being the long-time writer and performer of anthems of the Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC), at the moment of his arrest in Venezuela. Colombian President Juan Manuel Santos announced on June 1, 2011 that Venezuelan forces had captured Torres, after Bogota requested an Interpol red alert. AFP PHOTO/Colombian police

FARC-commandant Guillermo Torres, alias Julian Conrado, is opgepakt in het buurland Venezuela. Dit heeft president Juan Manuel Santos van Colombia bekendgemaakt.

Torres is een grote vis. Zo hadden de Verenigde Staten een beloning van 2,5 miljoen dollar uitgeloofd voor zijn arrestatie.
De 56-jarige Torres werd maandag in de kraag gevat in de aan Colombia grenzende Venezolaanse deelstaat Barinas. De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft laten weten dat hij aan Colombia zal worden uitgeleverd, zei Santos.

Torres maakte deel uit van de generale staf van de guerrillabeweging en gold als de nummer 2 in de hiërearchie na het zevenkoppige Secretariaat van de FARC.

Hij was een vertrouweling van Raul Reyes, de ‘minister van buitenlandse zaken’ van de FARC. Reyes kwam in maart 2008 om het leven bij een aanval van Colombiaanse commando’s op een FARC-basis op Ecuadoraanse bodem. Destijds werd gedacht dat ook Torres bij die aanval was gedood.

    • Ward Wijndelts