EU eist einde aan Russisch importverbod Europese groenten

Een groenteverkoper weegt tomaten in Moskou. Rusland kondigde vannacht een verbod op de import van rauwkost uit Europa af. Foto AFP / Natalia Kolesnikova

De Europese Commissie roept Rusland op om het vannacht afgekondigde Russische importverbod op Europese rauwkost onmiddellijk op te heffen. In een verklaring noemt de commissie het verbod “disproportioneel”.

Stafleden van de Europese commissaris voor Gezondheidszaken hebben de Russische regering een brief gestuurd, aldus de commissie. De Nederlandse staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw zei vanmiddag ook dat hij contact gaat zoeken met de Russische autoriteiten om de schade voor Nederland zo veel mogelijk te beperken.

Vanuit Rusland komen verbaasde reacties op de kritiek van de Europese landen. Zo zei Gennady Onishchenko, het hoofd van de Russische consumentenbond, tegen persbureau Reuters dat de situatie rond de rauwkost zeer alarmerend is:

“De dingen die we de afgelopen maand in de EU hebben zien gebeuren komen niet eens in Afrikaanse landen voor. Ik zou de Europese gezondheidsinstanties en andere verantwoordelijke organen binnen Europa die verantwoordelijk zijn voor deze onprofessionele en onverantwoordelijke schande willen oproepen actie te ondernemen.”

    • Pim van den Dool