Dus zo houden pinguïns elkaar warm

Pinguïns houden elkaar met honderden warm tijdens de ijzige winters op Antartica. Maar hoe blijven de buitenste van de kudde net zo warm als de gelukkigen aan de binnenkant? Deze time-lapse, te zien op de BBC-site, geeft het antwoord.

Het is dus niet zo dat pinguïns aan de buitenkant van de groep gewoon pech hadden. De op het oog statische formatie verandert steeds dat dan weer eens de ene en dan weer eens de andere keizerspinguïn aan de buitenkant moet vernikkelen.

Om de zoveel tijd beweegt er een pinguïn, of een klein groepje, van binnenuit de groep waardoor een golfbeweging ontstaat van bewegende groepsgenoten. Daardoor ontstaat er even ruimte voor de meer perifere keizerspinguïns. De voorste paar pinguïns drijven af naar achteren en sluiten daar weer aan voor warmte. Enzovoorts. Spektakel.

    • Bart Hinke