Chinese hackers proberen Gmail Amerikanen te kraken

A woman walks past the logo of Google in front of its headquarters in Beijing in this January 12, 2011 file photo. Hackers likely based in China tried to break into hundreds of Google mail accounts, including those of senior U.S. government officials, Chinese activists and journalists, the Internet company said on June 1, 2011. Picture taken on January 12, 2011. REUTERS/Christina Hu (CHINA - Tags: BUSINESS POLITICS SCI TECH)

Chinese hackers hebben geprobeerd honderden Gmail-accounts te kraken. Dat meldt Google op de eigen website.

Volgens Google, eigenaar van de e-maildienst, zijn onder meer Amerikaanse regeringsfunctionarissen, militairen, journalisten en politieke activisten het doelwit van de daders geweest. Het Witte Huis heeft inmiddels gemeld dat er geen e-mail van regeringsfunctionarissen is gehackt.

Google heeft alle slachtoffers geïnformeerd en de belaagde accounts extra beveiligd. De hackers probeerden door middel van valse websites inloggegevens van de slachtoffers te ontfutselen. Of de inbrekers erin geslaagd zijn om in de mailboxen in te breken, is niet bekend. In 2009 en 2010 was Google ook al doelwit van Chinese hackers.

Gmail is met 221 miljoen gebruikers de op twee na grootste e-maildienst ter wereld. Alleen Hotmail en Yahoo hebben met respectievelijk 327 en 277 miljoen accounts meer klanten.

Google heeft geen beschuldigingen geuit richting de Chinese overheid. Peking ontkent enige betrokkenheid, zo meldt persbureau AFP.

    • Ward Wijndelts