Bleker wil Rusland veilige groente garanderen, importverbod ‘onnodig’

Een medewerker van een Tsjechisch laboratorium test groente op de EHEC-bacterie. Groente uit verschillende landen wordt hier onderzocht. Rusland kondigde vandaag per direct een importverbod van groente en fruit uit de EU af. Foto Reuters / David W. Cerny

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker wil Rusland een Nederlands ‘vrijwaringscertificaat’ aanbieden: de garantie dat er veilige groente wordt geëxporteerd. Ondertussen wordt voor Nederlandse telers gewerkt aan een garantstelling.

Bleker zei dat tijdens de persconferentie van vanmiddag. Hij zegde zijn handelsmissie naar India af vanwege het Russische importverbod van groente en fruit. Bleker is “zeer bezorgd” over die situatie en noemt de beslissing “onverwacht” en “onnodig”.

Hij noemde het sluiten van de grenzen door de Russische autoriteiten eerder vandaag een “grote klap”. Tijdens de persconferentie voegde hij daaraan toe dat de Nederlandse overheid het “hoog opneemt”. Bleker wil proberen tot een overeenkomst te komen met de Russen (luister ook onderstaande fragment van de NOS). Die overeenkomst zou betekenen dat Nederland garandeert dat de geëxporteerde groente veilig is, om Rusland zover te krijgen het wel binnen te laten.

Bleker zou zondag naar India afreizen, maar zal nu binnen korte tijd naar Rusland vertrekken voor overleg.

Garantstelling voor telers

Voor Nederlandse telers wordt een garantstelling in het leven geroepen die ze bij financiële problemen - door het wegvallen van inkomsten als gevolg van de EHEC-uitbraak - vrijwaart van de aflossing met banken. De regeling zou vanaf volgende week in kunnen gaan. Bedrijven zouden dan een jaar hun aflossingsverplichtingen bij de bank niet na hoeven te komen: de overheid staat voor hen garant.

Jaarlijks exporteert Nederland voor 150 miljoen euro groenten naar Rusland. Eerder zakte de import naar Duitsland al weg vanwege de angst voor de EHEC-bacterie. Als er niets gebeurt, kunnen de komende weken volgens Bleker zo’n vijftig bedrijven over de kop gaan.

‘Bacterie is zeer giftig en besmettelijk’

De Wereldgezondheidsorganisatie maakte eerder vandaag bekend dat de EHEC-bacterie zeer giftig en besmettelijk is en niet eerder bij patiënten is gevonden. In Duitsland overleden inmiddels achttien mensen aan de bacterie. In Nederland zijn ten minste vijf mensen ervan ziek geworden.

    • Peter Zantingh