Activisten: opnieuw vijftien doden in Syrische stad Rastan

Vorige week vrijdag werd in een stad in de buurt van Rastan een grote anti-regeringsbetoging gehouden. Foto AP

Bij de belegering van de centraal gelegen Syrische stad Rastan zijn vandaag opnieuw vijftien mensen gedood. Dat hebben mensenrechtenactivisten uit de stad vanmiddag gemeld.

Een lokale mensenrechtenorganisatie zei tegen persbureau Reuters dat Syrische troepen vandaag verschillende buurten in Rastan (kaart) bestormden en daarbij artillerie en geweervuur inzetten. Het is onduidelijk wat de precieze aanleiding is van aanvallen op burgers, want er vonden vandaag geen anti-regeringsbetogingen in Rastan plaats.

De belegering van Rastan begon afgelopen zondag en tot vanochtend vielen er volgens lokale activisten al 43 doden. Met de slachtoffers van vandaag komt het totale dodental in Rastan alleen op 58 te staan. Naast de doden zouden er ook ongeveer tweehonderd mensen zijn gearresteerd.

De berichten over het aanhoudende geweld tegen burgers komen vlak nadat een Syrische mensenrechtenorganisatie bekend maakte dat het regime van president Al-Assad honderden politieke gevangenen heeft vrijgelaten. Het verlenen van de amnestie lijkt echter niet te betekenen dat het regime nu van plan is om demonstraties toe te staan.

    • Pim van den Dool