'We kregen een laptop, een beamer en een envelop met veertigduizend dollar'

In Trinidad, waar FIFA-bons Jack Warner een bijeenkomst had georganiseerd, werden de voetbalbestuurders flink in de watten gelegd. Ze kregen een persoonlijke gift toe.

Louis Giskus, eigenaar van een sportzaak in Paramaribo en voorzitter van de Surinaamse voetbalbond (SVB), was uitgenodigd om op 10 mei naar Trinidad te vliegen door Jack Warner, voorzitter van de Caraïbische voetbalunie (CFU) en vicevoorzitter van de FIFA. SVB-secretaris Tony Stienstra ging mee. Alles werd door de CFU betaald, vertelt Giskus. „Taxi’s, hotel, vliegtickets.”

Giskus en Stienstra sliepen in het beste hotel van het eiland, het Hyatt Regency Hotel in hoofdstad Port of Spain. In een conferentiezaal hield voorzitterskandidaat Mohamed bin Hammam een presentatie over zijn plannen. Ook vertelde hij wat hij de Caraïbische landen te bieden had: onder meer een verdubbeling van de jaarlijkse FIFA-bijdrage aan alle nationale voetbalbonden van 250.000 naar 500.000 dollar.

Zoals gebruikelijk tijdens bijeenkomsten van de FIFA of de CFU kregen de aanwezige delegaties een onkostenvergoeding. Op een hotelkamer ontving de voorzitter van de Surinaamse voetbalbond een laptop, een beamer en een persoonlijke gift: een bruine enveloppe met ‘Suriname’ erop, vertelt hij. „Daar zaten gloednieuwe, in plastic verpakte biljetten van honderd dollar in. In totaal 40.000 dollar. Een donatie van de CFU voor de ontwikkeling van het voetbal in Suriname. Dat werd er expliciet bij gezegd”, aldus Giskus.

De voetbalvoorzitter ontving, naar later zou blijken, een van de enveloppen die de wereldvoetbalbond FIFA mede in een diepe crisis hebben gestort.

Te midden van beschuldigingen van omkoping en corruptie zou FIFA-voorzitter Blatter vanmiddag vrijwel zeker worden herkozen. Zijn enige uitdager, FIFA-bestuurslid Mohamed bin Hammam uit Qatar, trok zich afgelopen weekeinde terug nadat hij was beschuldigd van stemmen ronselen. Bin Hammam zou tijdens een bijeenkomst van de Caraïbische voetbalunie (CFU) op Trinidad de enveloppen met contanten hebben uitgedeeld, in ruil voor zijn stem bij de voorzittersverkiezing vandaag. De bijeenkomst waar Louis Giskus ook naartoe was gereisd.

De voorzitter van de SVB informeerde of hij met de bundels bankbiljetten wel door de douane zou komen. Niet als ze de deviezen onderling zouden verdelen, was het antwoord. Andere delegaties, die via de VS zouden terugvliegen, verzochten de CFU om het geld over te maken. Volgens Giskus is het in de regio echter gangbaar om „handje contantje” uit te keren. De penningmeester van de SVB kreeg alvast een blij telefoontje vanaf Trinidad. Giskus: „Ik vertelde hem dat we minder kopzorgen zouden hebben over het olympische kwalificatietoernooi in juli. Dan moeten we drie landen ontvangen en dat loopt behoorlijk in de papieren.”

Terug op hun hotelkamer haalden Giskus en Stienstra de bankbiljetten uit de verpakking. Omdat ze twijfelden aan de echtheid van de coupures, noteerden ze voor de zekerheid de nummers van alle biljetten. Ook vroeg Giskus om de bevestiging dat de schenking onder de verantwoordelijkheid van de CFU zou vallen.

Terug in Suriname stortte SVB-penningmeester Waldo Gobardhan de 40.000 dollar op de bondsrekening van de Landbouwbank in Paramaribo. Giskus stelt dat het geld is geparkeerd en dat de SVB eerst de ontwikkelingen afwacht: „Mochten er problemen zijn met de herkomst van de donatie, dan sturen we het geld terug. Met de laptop en de beamer.”

De SVB-voorzitter wil namelijk niet dat zijn bond in een kwaad daglicht komt te staan. „Ik kan onder ede verklaren dat we deze donatie van de CFU hebben ontvangen. We hebben het in goed vertrouwen aangenomen. Ik weet niet of het geld afkomstig is uit de verkiezingskas van Bin Hammam.”

Giskus verklaart dat hij Bin Hammam op Trinidad niet persoonlijk heeft gesproken. Ze hebben wel „handjes geschud”, maar er was „geen sprake van” dat de kandidaat-voorzitter om stemmen vroeg in ruil voor de donatie. Of hij ook op Bin Hammam zou hebben gestemd? „Wij kennen de verdiensten van Blatter. Ons enige punt ten aanzien van zijn herverkiezing is de vraag of hij op 75-jarige leeftijd in staat is om nog vier jaar de kar te trekken. Bin Hammam heeft ons beloftes gedaan. Maar ik zeg altijd dat mooie woorden vaak niet waar zijn en dat ware woorden niet altijd mooi zijn.”

Een week voor de bijeenkomst op Trinidad waren Giskus en Stienstra in Miami. Toen betrof het een vergadering van de CONCACAF, de Noord- en Midden-Amerikaanse voetbalbond. En daar probeerde FIFA-voorzitter Sepp Blatter de aanwezige delegaties te overtuigen. Giskus vertelt dat Blatter de CONCACAF tevens 1 miljoen dollar beloofde. Een cadeautje voor de vijftigste verjaardag van de bond. De Concacaf zou er een nieuw trainingscomplex mee kunnen opzetten. Net als andere gedelegeerden begreep Giskus de geste niet helemaal: „Een nationale bond in onze regio ziet liever een apart geldbedrag. Bovendien hoorden we dat Blatter zijn voorstel niet had doorgesproken met het FIFA-bestuur.”

Giskus is bij het FIFA-congres in Zürich om te stemmen over een nieuwe topman. Hij steunde de verworpen motie tot uitstel van de Engelse voetbalbond FA, die zich onthoudt van stemming. „Het is niet goed voor het voetbal om tijdens deze commotie een voorzitter te kiezen.”