Wat doet de rest van de wereld?

Volgens cijfers van de Internationaal Atoomenergie Agentschap zijn in China 27 nieuwe kerncentrales in aanbouw, bijna evenveel als in de rest van de wereld bij elkaar. Rusland bouwt aan elf nieuwe centrales. Vergeleken met vier jaar geleden is wereldwijd het aantal kerncentrales in aanbouw bijna verdubbeld. In Groot-Brittannië staat de „nucleaire renaissance” die toenmalig premier Brown drie jaar geleden aankondigde, niet ter discussie. Er wordt gebouwd aan centrales, die in 2025 operationeel moeten zijn. De Zwitserse regering heeft vorige week besloten de plannen voor drie nieuwe kerncentrales te schrappen. Italië is het enige land van de G8 zonder kerncentrales. Na de ramp in Tsjernobyl is besloten de twee nog functionerende kernreactoren te sluiten. Het land is de grootste importeur van elektriciteit ter wereld. Plannen voor nieuwe kerncentrales zijn na de ramp in Japan weer op de plank gelegd. In België zouden de kerncentrales aanvankelijk in 2015 sluiten, later is dat uitgesteld naar 2025. Maar ook over die sluiting is politieke discussie, omdat wordt gewaarschuwd voor een ernstig energietekort. In Nederland wil Delta samen met het Franse EDF een tweede kerncentrale bouwen in Borssele. Finland is bezig met de bouw van een nieuwe centrale en heeft plannen liggen voor nog twee kerncentrales. Ook in Zweden blijft kernenergie belangrijk. In 1980 werd na een referendum besloten de kernenergie geleidelijk af te bouwen, maar vorig jaar draaide het parlement dat besluit terug. (De tien bestaande kernreactoren leveren 40 procent van de benodigde energie.)