Wat als Bush dood was

Death of a President (Gabrile Range, 2006)Canvas, 20.40 – 22.15 uur

De Britse film Went the Day Well? (1942) geeft een antwoord de vraag wat er zou gebeuren als de nazi’s daadwerkelijk in Engeland zouden landen, een in die tijd niet heel onrealistisch uitgangspunt.

Het is een van de eerste films die het altijd weer fascinerende what-if?-scenario uitwerkte. Wat als buitenaardse wezens echt bestaan en de aardbol veroveren, zoals in diverse films gebeurt? Wat als een stad in Amerika of een dorp in Engeland is aangevallen met kernbommen, zoals in The Day After (1983) en The War Game (1965)? Wat als de opwarming van de aarde plotseling pijlsnel zou gaan, als in The Day after Tomorrow (2004)?

Deze wat-als-films zijn op hun leukst als het uitgangspunt dicht bij huis blijft en het sciencefiction-aspect van de verhalen beperkt blijft. Zoals in de controversiële film Death of a President (2006). Het is een tot in detail gefilmde wraakfantasie van de Britse filmer Gabriel Range, over hoe het zou zijn als de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush zou worden vermoord. De film reconstrueert de gebeurtenissen na een aanslag op Bush. Door het gebruik van echte journaalbeelden en nagespeelde interviews ziet zijn film eruit als een overtuigend gecompileerde documentaire.

Zou de wereld iets opschieten met zo’n moord? Nee, is de conclusie van Range, die in zijn fakedocumentaire laat zien dat dan gewoon de macht overgaat op Dick Cheney en dat alles alleen maar erger wordt. Vooral de burgerrechten worden door havik Cheney snel en flink ingeperkt.

Range manipuleert natuurlijk flink, zo monteerde hij Cheney’s echte toespraak bij de begrafenis van president Reagan – ooit daadwerkelijk neergeschoten – zodanig dat het lijkt alsof hij zijn eulogie uitspreekt bij Bush’ begrafenis. Kan dit? Hillary Clinton vond van niet. Ze vond het gegeven van de fakedocumentaire ‘ziek’ en ‘verachtelijk’. Ze had de film overigens niet gezien. Vanavond kan ze hem inhalen.

André Waardenburg

    • André Waardenburg