Voordracht Ten Have bij Ajax

Steven ten Have is de beoogde nieuwe voorzitter van Ajax. Als de ledenraad daarmee akkoord gaat, volgt hij Uri Coronel op. De 43-jarige hoogleraar organisatieverandering en bedrijfsstrategie wordt maandag samen met nog vier andere kandidaten voor de raad van commissarissen voorgedragen. Johan Cruijff zal de portefeuille technische zaken op zich nemen. Met de samenstelling van de nieuwe RvC en het verenigingsbestuur zorgt de voordrachtscommissie van Ajax voor een trendbreuk. Er is vooral gezocht naar topmensen uit het bedrijfsleven en er is minder gekeken naar affiniteit met Ajax.

Formeel moeten de nog zittende commissarissen Frank Eijken en Jan Haars van de NV Ajax de twee nieuwe commissarissen voordragen aan de buitengewone aandeelhoudersvergadering. De voordrachtscommissie van Ajax heeft het verzoek gekregen ook naar deze personen op zoek te gaan. De namen van die kandidaten en de drie bestuursleden worden vandaag bekend gemaakt.

Prof. dr. mr. Ten Have heeft geen bestuurservaring in de voetbalwereld. Hij bezit met zijn broer Wouter en een derde vennoot een bedrijf in veranderingsmanagement. Tevens maakt hij deel uit van de raad van commissarissen van ABN Amro. Daarnaast is Ten Have hoogleraar strategie en verandering aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij studeerde rechten, psychologie en bedrijfskunde. De belangrijkste taak van de raad van commissarissen wordt het aanstellen van een nieuwe algemeen directeur, als opvolger van Rik van den Boog.

    • Erik Oudshoorn