‘Voedselprijzen verdubbelen komende 20 jaar’

A trader sells dried fish in recycled tins in the Korogocho slums in Kenya's capital Nairobi, April 6, 2011. REUTERS/Natasha Elkington (KENYA - Tags: SOCIETY FOOD) Een handelaar verkoopt gedroogde vis in een sloppenwijk van de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Foto Reuters / Natasha Elkington

Hulporganisatie Oxfam waarschuwt dat de progressie die de afgelopen tientallen jaren in de strijd tegen honger is geboekt, wordt bedreigd door stijgende voedselprijzen, droogte en ‘oneerlijke’ landverdeling.

De waarschuwing van Oxfam komt een dag nadat de Keniaanse politie een demonstratie tegen de hoge prijzen van voedsel in Nairobi uiteen sloeg. De Kenianen protesteerden voor het kantoor van de president en de premier.

Oxfam schrijft in haar rapport ‘Growing a better future’ (pdf) dat meer demonstraties en onrust onvermijdelijk zijn, tenzij regeringen ervoor zorgen dat er genoeg te eten is. Volgens de organisatie staan de voedselprijzen in veel Afrikaanse landen al op recordhoogte.

In deze tabel van Oxfam wordt aangegeven hoe de prijzen van graan en mais tot 2030 zullen stijgen.In deze tabel van Oxfam wordt aangegeven hoe de prijzen van graan en mais tot 2030 zullen stijgen.

De onderzoekers van Oxfam denken dat de voedselprijzen de komende twintig jaar zullen verdubbelen. Om de stijgende prijzen tegen te gaan moet het innemen van landbouwgronden door ‘de rijken en machtigen’ worden tegengegaan. Ook moet er volgens de onderzoekers meer worden geïnvesteerd in bindende afspraken om klimaatverandering een halt toe te roepen.

Schoolkinderen krijgen eten in een sloppenwijk in Nairobi van een voedselprogramma. Foto AP / Khalil SenosiSchoolkinderen krijgen eten in een sloppenwijk in Nairobi van een voedselprogramma. Foto AP / Khalil Senosi

De Keniaanse premier Raila Odinga, wiens auto werd tegengehouden door de demonstranten in Nairobi, zei vandaag tijdens een persconferentie dat men geduld moet hebben. Odinga zegt dat de problemen bekend zijn bij zijn regering en dat er wordt gewerkt aan oplossingen.

Ook de Keniaanse president zegt dat het land werkt aan het verlagen van de vaste lasten voor Kenianen. Volgens de president, Mwai Kibaki, worden de belastingen op paraffine (waar de meeste Kenianen hun huis mee verlichten) verlaagd en moet ook diesel goedkoper worden. Ook de voorraden mais worden uitgebreid, verzekert Kibaki.

Lees hier het hele rapport ‘Growing a better future’ (pdf) van Oxfam.

    • Peter van der Ploeg