RIVM: vijf EHEC-besmettingen in Nederland

This handout image made available by the "Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung (HZI)" on May 26, 2011 shows the E. coli (EHEC) bacteria. Germany has warned consumers to be especially careful when eating tomatoes, lettuce, and cucumbers which are believed to be responsible for an outbreak of food poisoning that has left three dead. AFP PHOTO HO / Manfred Rohde Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung (HZI)" RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / RKI - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Vijf Nederlanders zijn inmiddels aantoonbaar besmet met de EHEC-bacterie die in Duitsland al zestien levens heeft geëist. Zij zijn allen onlangs op reis geweest in Duitsland. Dat meldt het RIVM.

Vier van hen hebben naast darmklachten ook ernstige nierklachten (het HUS-syndroom) als gevolg van de infectie. Eén betreft een kind die via de moeder is besmet. Naast deze vijf patiënten zijn er nog enkele zieken die nog onderzocht worden op een infectie met de EHEC-bacterie. Bij een aantal eerder gemelde patiënten heeft nader laboratoriumonderzoek een andere oorzaak gevonden.

HUS, onder andere gekenmerkt door nierfalen, staat voor Hemolytisch Uremisch Syndroom, het gevaarlijkste gevolg van besmetting met de EHEC-bacterie.

    • Bart Hinke