Vierhonderd gebundelde briefjes van honderd dollar

De FIFA, die vandaag een nieuwe voorzitter kiest, komt steeds meer in problemen. Onder meer door een enveloppe voor ‘Suriname’.

Op 10 mei was voorzitter Louis Giskus van de Surinaamse voetbalbond in Trinidad. In een hotelkamer lag een bruine envelop klaar. ‘Suriname’, stond er met pen op geschreven, vertelt Giskus vandaag in deze krant. In de envelop zat veertigduizend dollar, in gebundelde, gloednieuwe briefjes van honderd, verpakt in plastic.

Het is een van de enveloppen waardoor de wereldvoetbalbond FIFA de afgelopen weken in een diepe crisis is gestort. De enveloppen met geld die op Trinidad zijn uitgedeeld aan alle delegaties van voetbalbonden uit het Caraïbisch gebied, zouden afkomstig zijn van Mohamed bin Hammam. Bin Hammam haakte na beschuldigingen over omkoping af als kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA. Vanmiddag zou de omstreden huidige voorzitter Sepp Blatter op het congres van de wereldvoetbalbond in Zürich vrijwel zeker worden herkozen.

Toen Louis Giskus de bruine envelop in ontvangst nam, werd hem verteld dat het een donatie was van de Caraïbische voetbalunie, bestemd voor de ontwikkeling van het Surinaamse voetbal. „We hebben het in goed vertrouwen aangenomen”, zegt de bondsvoorzitter nu. „Ik weet niet of het geld afkomstig is uit de verkiezingskas van Bin Hammam.”

Het verhaal van Giskus illustreert de problemen die de FIFA de afgelopen maanden heeft met haar imago en geloofwaardigheid. De toewijzing van de WK’s van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) gebeurde te midden van geruchten over corruptie en omkoping. Twee FIFA-bestuurders werden geschorst nadat zij omkoopbaar bleken. Na de toewijzing hielden de beschuldigingen aan. Acht van de 24 FIFA-bestuurders zijn in verband gebracht met corruptie. De kritiek zwol verder aan toen deze week een e-mail uitlekte van FIFA-secretaris-generaal Valcke. Hij schreef dat Qatar het WK van 2022 „heeft gekocht”. In een haastig opgestelde verklaring meldde Valcke dat hij doelde op het enorme marketingbudget van Qatar. Het leidde er wel toe dat zelfs Blatter, die tijdens zijn dertien jaar durende voorzitterschap de vele aantijgingen altijd heeft weggewuifd, deze week toegaf dat de affaires „grote schade hebben toegebracht aan het imago van de FIFA”. Blatter zelf was ook onderwerp van een corruptie-onderzoek, maar hij werd vrijgesproken.

De Engelse en de Schotse voetbalbond deden gisteren een oproep om de verkiezing uit te stellen, maar die vond geen gehoor. Blatter kan nog steeds rekenen op veel steun van de 208 voetbalbonden. Ook de KNVB zou vandaag op hem stemmen. Deze week lieten de grote sponsors van de FIFA voor het eerst van zich horen. Creditcardmaatschappij Visa stelde dat „de huidige situatie duidelijk niet goed is voor de sport”. Ook Adidas en Coca-Cola lieten zulke geluiden horen.

Blatter kondigde vanochtend hervormingen aan. Zo wil hij dat de 208 voetbalbonden voortaan het WK toewijzen, in plaats van het FIFA-bestuur.

Laptop, beamer, en veertigduizend dollar in contanten: pagina 40 en 41