Uitgelicht donderdag

Film

De brief voor de koning (Pieter Verhoeff, 2008, Nederland). Regisseur Verhoeff heeft zich voorbeeldig van zijn taak gekweten om een van de populairste Nederlandse jeugdboeken ooit te verfilmen. Zijn versie van Tonke Dragts boek is een warme avonturenfilm geworden, waarin de actie nooit de menselijke kant overschaduwt. Yannick van de Velde is een overtuigende Tiuri, die eerst aarzelend maar gaandeweg steeds zelfverzekerder de opdracht aanvaardt waar ridder Edwinem voor vermoord is.Ketnet, 09.00-10.45u.

Hoe overleef ik... mezelf? (Nicole van Kilsdonk, 2008, Nederland). Eerste filmversie van de Hoe overleef ik?-serie van Francine Oomen is een nogal kleurloos geval over pubermeisje dat met moeder en dier nieuwe vriend moet leren aarden in een nieuwe omgeving.Ned.3, 15.30-17.10u.

Lethal Weapon (Richard Donner, 1989, VS). Succesvolle actiethriller bewandelt vertrouwde paden: in strijd tegen heroïnehandelaren, onder wie Gary Busey, leren rechercheurs met tegengestelde karakters (Mel Gibson en Danny Glover) elkaar waarderen. Kreeg enkele vervolgen. Veronica, 20.30-22.40u.

Presumed Innocent (Alan J. Pakula, 1990, VS). Solide en intelligent filmamusement verweeft ‘court-room drama’ met een spannende ‘whodunit’ en een analyse van twee niet meer vanzelfsprekend gerespecteerde Amerikaanse instituties: het gezin en de rechtspleging. Is de rechtschapen huisvader annex openbaar aanklager Harrison Ford zelf de dader?BBC 1, 00.35-02.40u.

Informatief

Terra-X: die Wiederkehr des Pharao. Amenophis (of Amenhotep) III was een farao uit de 18de dynastie (14de eeuw v.Chr.) en de grootvader van Toetanchamon. Hij liet een tempelcomplex bouwen nabij Thebe en daarbij, speciaal voor zijn echtgenote Teye (een burgermeisje) een kunstmatig meer aanleggen dat bijna twee kilometer lang en 370 meter breed was. Er wordt al ruim tien jaar gewerkt aan het opgraven van het complex. Daarbij komen behalve fragmenten van de 730 beeldhouwwerken die er ooit stonden, ook bijna onbeschadigde beelden tevoorschijn.ZDF, 19.30-20.15u.

Kluge Pflanzen. Eerste deel van tweedelige serie over het geheime leven van planten. Filmmaker Volker Arzt en bioloog Immanuel Birmelin hebben met vertraagd opgenomen beelden een aantal verbluffende handelingen van planten vastgelegd. Wedstrijden in bloesems, ontploffende vruchten, bloemen die zichzelf opwarmen en gevangenen maken. In dit deel de vraatzuchtigste planten ter wereld op Borneo, de agressieve lijfwacht van de acaciastruik in Mexico en de bedrieglijke verleidingskunst van orchideeën op Mallorca.Arte, 19.30-20.15u.

De Grote Geschiedenis Quiz. Vijf teams strijden om de titel ‘Geschiedeniskenners van het jaar 2011’ in de Amsterdamse Zuiderkerk. Presentatie: Joost Karhof.Ned.2, 20.25-22.00u.

Lang zal je lever. Programma over de gevolgen van extreem drinkgedrag onder jongeren. Presentatie: Arie Boomsma en Evelien Bosch.Ned.3, 20.25-21.45u.

Koppen XL: Oplichters op het net. Een Franse televisieploeg trok naar het Afrikaanse Ivoorkust. In de hoofdstad Abidjan zijn honderden oplichters aan het werk. Hun instrumenten zijn een computer en valse documenten. Hun slachtoffers goedgelovige westerlingen.Eén, 20.35-21.05u.

Amazing grace: Jeff Buckley. Documentaire van Nyla Bialek Adams en Laurie Trombley over de jong gestorven Amerikaanse singer-songwriter Jeff Buckley (1966-1997), die slechts één plaat maakte. De film bevat interviews met de vier leden van de Jeff Buckley Band, met vrienden van de zanger, familieleden, collega’s, muziekrecensenten, dj’s, producers en fans.Canvas, 00.05-01.10u.