Uit: het soupertje na de voorstelling

Soms is het me een raadsel waarom iets ‘uit’ raakt. Neem nou het souper. Onbegrijpelijk, vind ik het, dat de goede gewoonte om laat op de avond feestelijk te dineren zo op de achtergrond is geraakt. Het lijkt mij, in dit tijdperk waarin we om de oren gemept worden met retro-zus en vintage-zo, hoog tijd voor een comeback. Laten we Het Souper in ere herstellen.

In het buitenland beginnen voorstellingen en concerten niet zelden om een uur of zeven, zodat er na afloop nog kalm en uitgebreid getafeld kan worden. Zoiets zou in Nederland toch ook moeten werken? Hier is de aanvangstijd vaak 8 uur en moet er van tevoren altijd haastig worden gekookt en afgeruimd. Als ik ooit nog eens een restaurant open, wordt het hoe dan ook een gelegenheid waar je kunt souperen. Er mogen alleen stevig geparfumeerde vrouwen in mooie jurken naar binnen en gladgeschoren mannen in smokings. Alles glinstert er in het kaarslicht en er speelt een verveeld strijkje.

En het menu? Een paar oesters vooraf, denk ik zo. Daarna een opwekkend ossenstaartsoepje en dan een visje. Hierbij wordt natuurlijk een overvloedige hoeveelheid champagne geschonken. En op de servetten borduur ik een citaat uit Martinus Nijhoffs Het Souper: Een mensch, eenzaam, ziet zijn zwarte eenzaamheid/Dieper weerkaatst in de oogen van een ander – Maar als de winden langs de daken huilen/Vergeet, vergeet waar ons zwak hart om schreit/Lach en stoot glazen stuk tegen elkander

Her recept voor deze geurige zeebaarsfilets komt uit het Casa Moro kookboek van Sam en Sam Clark.

Vijzel de knoflook met een mespunt zout tot een pasta en doe dit in een kom. Rasp de geschilde gember en roer dit met het sap en de zeste van de limoen door de knoflook. Haal de pitjes uit de kardemompeulen, plet deze een beetje in een vijzel en doe ze ook bij de marinade. Wrijf de visfilets hiermee goed in, voeg ten slotte een eetlepel olijfolie toe en meng ook dit erdoor. Dek de schaal af en zet ’m 4-8 uur in de koelkast.

Dep de visfilets droog, meng de bloem met versgemalen peper en zeezout, haal de filets hier door, schud ze goed af en bak ze op een matig hoog vuur een paar minuten, aan beide zijden.

Volgende week een dessert waarop je de hele nacht kunt dansen.

    • Roos Ouwehand