Tiener kan voor 3.000 euro afkicken op Curaçao

Een zwembad. Elke dag een massage. Een eigen suite. Vier weken zongarantie. En aan het eind van de zomer moet de jonge bezoeker zijn gameverslaving of comazuip-gedrag onder controle hebben. Jellinek, de Amsterdamse verslavingskliniek, biedt sinds gisteren een speciaal behandelprogramma aan voor jongeren van 16 tot 23 jaar. Op Curaçao, tijdens de zomer.

De aankondiging van Jellinek valt toevallig samen met het bericht dat het aantal tieners dat comazuipt toeneemt. Gisteren bleek uit onderzoek dat 684 tieners vorig jaar met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandden, tegen 337 in 2008. Gemiddelde leeftijd: vijftien.

Helemaal toeval is het niet, want ook Jellinek ziet volgens woordvoerder Claudius Wolff een groeiende groep tieners van drukbezette ouders die met een psychisch probleem kampt. Dat uit zich in een gameverslaving, partydrugsverslaving, vreetbuien of ‘comazuipen’.

De behandeling in vier weken op Curaçao wordt vergoed door de aanvullende verzekering bij veel verzekeraars, maar de patiënt moet zelf ook 3.000 euro betalen. Plus vliegkosten. „Sommige ouders kunnen dat niet”, zegt Wolff. „Maar er zijn er ook die het wel kunnen én willen.”

De Jellinek Retreat is sinds een jaar open en heeft al enkele jongeren van onder de twintig behandeld. Zij leden aan „identiteitsproblemen”, vertelt psychiater Chris Boek telefonisch vanuit Curaçao. „Ze kwamen uit gegoede milieus en waren vastgelopen. Hun ouders verwachtten dat ze een bepaalde (studie)richting opgingen en ze haakten af. Ze raakten depressief en gingen bijvoorbeeld blowen. Ze hadden echte verslavingsproblemen.”

De volwassen patiënten zijn veelal succesvolle professionals die discretie verlangen. Er zijn er al zo’n 150 behandeld. Ze kunnen tegen hun kennissen doen alsof ze op vakantie gaan. „Sommigen eisen na de behandeling dat we hun dossier vernietigen”, vertelt psychiater Boek. Ze kiezen ook voor Curaçao omdat ze volgens Wolff niet „tussen de junks” zitten, wat wel gebeurt in de Jellinek kliniek in Amsterdam.

    • Frederiek Weeda