Tien dagen de jungle in met de FARC

An alleged member of the Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC) guerrillas advances to take position during combats with Colombian soldiers, on April 08, 2011, in El Palo, department of Cauca, Colombia. AFP PHOTO/Luis ROBAYO
An alleged member of the Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC) guerrillas advances to take position during combats with Colombian soldiers, on April 08, 2011, in El Palo, department of Cauca, Colombia. AFP PHOTO/Luis ROBAYO Een vermeend lid van de FARC (komt niet in het verhaal voor) neemt positie tijdens een vuurgevecht met het leger in El Palo, Cauca. Foto AFP / Luis Robayo

Ze zouden kunnen Twitteren en Facebooken, maar in plaats daarvan pakken ze de AK-47 op en vechten ze een guerrillaoorlog uit in het regenwoud van Colombia. Een reporter van Al Jazeera ging mee met de FARC.

Het is niet makkelijk om in contact te komen met de FARC-strijders. Karl Penhaul van Al Jazeera bereikt de guerrilleros pas na een wekenlange tocht door de jungle in het oosten en zuiden van Colombia, via achtergelaten briefjes in obscure boerderijen. Hij mag tien dagen met ze op pad.

De Colombiaanse regering beweert dat de FARC van 20.000 strijders een decennium geleden is geslonken naar minder dan 7.000. Na de dood van FARC-topman Raul Reyes en de bevrijding van Ingrid Betancourt, de meest prominente gevangene van de guerrilla-strijders, zou de FARC op leven na dood zijn.

Maar de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia maken zelf geen verslagen indruk. Volgens Penhaul zijn de 54 jonge mannen en vrouwen met wie hij meereist strijdbaar en denken ze niet aan opgeven.

Nooit een computer aangeraakt

Zo is er de 21-jarige Eliana, die nooit een computer heeft aangeraakt. Ze sloot zich aan bij de FARC voordat ze haar vijftiende verjaardag had gevierd en kwam uit een te arm gezin om een computer te kunnen veroorloven.

Ze vertelt hoe ze houdt van vuurgevechten, en altijd naar voren blijft lopen om de Colombiaanse soldaten te beschieten. Maar als haar wordt gevraagd of ze Facebook of Twitter kent giechelt ze als een meisje. Heeft ze nooit van gehoord.

Gesprek onderbroken door Blackhawks

‘Jagwin’, de commandant van ‘Marquetalia company’ en met zijn 35 jaar de oudste van de groep, zegt dat de dood van een van de FARC-leiders, Mono Jojoy, voelde alsof hun vader doodging.

“Maar het is zoals thuis, als je vader sterft. Er is altijd een broer die hem vervangt en de boerderij runt.”

Het gesprek met Jagwin wordt afgebroken als Blackhawk helikopters de jungle onder vuur nemen. De groep FARC-strijders heeft eerder een groep soldaten onder vuur genomen en de regeringshelikopters slaan terug. Ook later, als Penhaul met de groep slaapt tussen bananenbomen, worden ze uit hun slaap gehouden door rondcirkelende vliegtuigen van de regering. Alle licht moet worden gedoofd.

Diep in de jungle, maar oorlog is lang niet voorbij

De oorlog waar Penhaul in terecht is gekomen duurt al bijna vijf decennia, maar een einde lijkt niet snel in zicht, ook al is de FARC diep de jungle in gedreven.

Penhaul spreekt Marta, een tandarts die al negentien jaar voor de FARC strijdt en droomt van een ‘gewoon’ leven. Maar ze zal FARC nooit verlaten voordat de macht is gegrepen.

“Op een dag komt dit alles ten einde. Misschien maak ik dat niet meer mee, maar ik kan gewoon niet geloven dat mijn strijd voor niks zou zijn geweest.”

Lees hier het hele verhaal van Penhaul bij de FARC.