Teen van De Witt blijkt een vinger

Meer dan driehonderd jaar lang dacht men dat van de gebroeders De Witt alleen een teen en een tong over was gebleven. De in 1672 vermoorde broers blijken wel een tong te hebben achtergelaten, maar geen teen.

De teen van een van de De Wittjes is namelijk helemaal geen teen, maar een vinger, zo blijkt uit onderzoek van het tv-programma Nieuwsuur. Veel bezoekers van het Haags Historisch museum vonden de teen al wat lang, maar onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut hebben nu voor eens en voor altijd vastgesteld dat het bruine ledenmaatje een vinger van een van de Dordrechtenaren is.

De vinger is wat overbleef van de gebroeders nadat ze in 1672 uit politieke overwegingen terechtgesteld werden, en door een woedende menigte uiteen getrokken werden.

Bekijk hier een verslag van RTV Rijnmond:

En het verslag van Nieuwsuur:

    • Peter van der Ploeg