Soedan wil snel af van vredesmacht in omstreden Abyei

De VN probeert haar aanwezigheid in de regio Abyei te vergroten , maar Soedan wil juist van de troepen af. Foto AFP / VN

Zodra Zuid-Soedan volgende maand onafhankelijk wordt, moet de vredesmacht van de VN het grondgebied van Soedan verlaten. Dat zei de Soedanese ambassadeur Daffa-Alla Elhag Ali Osman gisteren voor de Veiligheidsraad.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon had om een drie maanden durende verlenging van het mandaat van de 10.400 man sterke vredesmacht gevraagd. Dat zou de Soedan en Zuid-Soedan kunnen helpen de vrede te bewaren en bestaande problemen op te lossen.

Soedan wil daar echter niet van weten. “Geschillen kunnen aan de onderhandelingstafel worden opgelost”, zei Osman. Op 9 juli wordt Zuid-Soedan onafhankelijk.

Onlangs woedden er hevige gevechten in de omstreden grensregio Abyei. De gelijknamige stad is door het Soedanese leger ingenomen. Osman zei dat het leger zich uit Abyei zal terugtrekken wanneer er een overeenkomst wordt bereikt die borg staat voor de veiligheid en stabiliteit.

Al JAzeera deed eerder deze week verslag vanuit Abyei:
http://youtu.be/F6v0k2dDQmw

    • Jules Seegers