23 juni uitspraak in proces-Wilders, laatste zittingsdag afgerond

Geert Wilders hoort het pleidooi van de advocaat van de benadeelde partijen aan. Beeld NOS.

De rechtbank in Amsterdam doet op 23 juni om 09.00 uur uitspraak in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders. Dat heeft rechtbankvoorzitter Marcel van Oosten vandaag gezegd, nadat Wilders het laatste woord had gevoerd.

Hij vroeg daarin om vrijspraak. Het OM en de verdediging konden vandaag nog één keer op elkaar reageren tijdens waarschijnlijk de laatste zittingsdag in het proces tegen Geert Wilders. Ook de benadeelde partijen kwamen nog eenmaal aan het woord.

Advocaat Erik Olof van de benadeelde partijen herhaalde dat juist doordat “de abjecte strevingen” van Wilders maatschappelijk debat zijn geworden, de uitlatingen waarvoor de PVV-leider terecht staat voor zijn cliënten extra schadelijk zijn. Zij voelen zich “in toenemende mate als tweederangsburgers neergezet”.

Het OM zag af van de mogelijkheid om te reageren op het pleidooi van advocaat Bram Moszkowicz in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders. Vorige week woensdag vroeg het OM vrijspraak voor Wilders op alle punten.

Wilders staat terecht voor het beledigen van een groep mensen en het aanzetten tot discriminatie en haat.

    • Bart Hinke