Salarissen top omlaag bij Tesco

Britse supermarktketen buigt als een van de weinige multinationals voor kritiek op topbeloningen.

Na hevig protest van aandeelhouders op de betaling van het bestuur in 2009, heeft het Britse supermarktconcern Tesco het beloningsbeleid aangepast. De vaste salarissen voor de top zijn gedaald en aandelenopties zijn vervangen door voorwaardelijke aandelen.

Uit Tesco’s gisteren gepubliceerde jaarverslag blijkt dat de acht uitvoerende leden van de raad van bestuur er in hun totale beloning op zijn achteruit gegaan. Het inkomen van de begin dit jaar vertrokken bestuursvoorzitter Terry Leahy liep met bijna 20 procent terug tot 4,2 miljoen pond (4,8 miljoen euro). Dat van zijn opvolger Philip Clarke daalde ruim 16 procent tot 2,3 miljoen pond.

In de aandeelhoudersvergadering van vorig jaar dreigde een beleggersrevolte na een omstreden bonusvoorstel voor de directeur van Tesco toen verlieslijdende Amerikaanse activiteiten. Het beloningsbeleid werd slechts door 53 procent van de aandeelhouders gesteund.

Het nieuwe beloningsbeleid is volgens president-commissaris David Reid tot stand gekomen na een „grondige evaluatie en overleg met aandeelhouders”. De variabele componenten van de topbeloningen zijn „eenvoudiger en collegialer” en hebben „duidelijke financiële doelstellingen”. De in februari aangetreden topman Clarke kan, als hij al zijn doelstellingen haalt, overigens nog steeds bijna 7 miljoen pond verdienen. (NRC)