RIVM onderzoekt ‘handvol’ besmettingen EHEC-bacterie

This handout image made available by the "Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung (HZI)" on May 26, 2011 shows the E. coli (EHEC) bacteria. Germany has warned consumers to be especially careful when eating tomatoes, lettuce, and cucumbers which are believed to be responsible for an outbreak of food poisoning that has left three dead. AFP PHOTO HO / Manfred Rohde Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung (HZI)" RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / RKI - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
This handout image made available by the "Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung (HZI)" on May 26, 2011 shows the E. coli (EHEC) bacteria. Germany has warned consumers to be especially careful when eating tomatoes, lettuce, and cucumbers which are believed to be responsible for an outbreak of food poisoning that has left three dead. AFP PHOTO HO / Manfred Rohde Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung (HZI)" RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / RKI - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Microscopisch beeld van de EHEC-bacterie. Foto AFP/Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung

Mogelijk negen mensen in Nederland zijn besmet geraakt met de EHEC-bacterie die in Duitsland meerdere dodelijke slachtoffers heeft geëist. Drie Nederlanders liggen in het ziekenhuis, twee van hen kampen met de ernstige infectie die nierfalen veroorzaakt.

Volgens een woordvoerder van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) wisselt het aantal:

“Het gaat om een handvol die momenteel onderzocht wordt, maximaal negen. Het gaat om mensen die ziek zijn en in Duitsland zijn geweest, die worden onderzocht door huisartsen en de GGD. Drie van hen hebben nierfalen en liggen in het ziekenhuis. Van twee van hen is door laboratorium onderzoek bevestigd dat dat door de bacterie is veroorzaakt.”

Van de derde ziekenhuispatiënt wordt vandaag bekend of hij met de ernstige variant van het HUS-syndroom is geïnfecteerd. Alle personen die mogelijk besmet zijn, zijn onlangs in Duitsland geweest. HUS, onder andere gekenmerkt door nierfalen, staat voor Hemolytisch Uremisch Syndroom, het gevaarlijkste gevolg van besmetting met de EHEC-bacterie.

Twijfel over herkomst bacterie

In Duitsland heerst sinds gisteren ernstige twijfel over de herkomst van de darmbacterie. Komkommers uit Spanje zijn er mogelijk niet de oorzaak van geweest, aldus de Hamburgse wethouder van gezondheid Cornelia Prüfer-Storcks.

Volgens haar hebben proeven op vier Spaanse komkommers uitgewezen dat twee ervan weliswaar besmet waren met de EHEC-bacterie, maar niet met de gevaarlijke variant O104. “Onze hoop om de bron van het HUS-syndroom te ontdekken, is bij deze proeven niet in vervulling gegaan”, zei de Hamburgse wethouder van gezondheid Cornelia Prüfer-Storcks gisteren op een persconferentie in Hamburg.

UMC Groningen springt bij

Het Universitair Medisch Centrum in Groningen gaat mogelijk Duitse EHEC-patiënten behandelen. Het academisch ziekenhuis in Bremen heeft het UMCG benaderd, omdat het zelf capaciteit tekortkomt. In Duitsland liggen honderden patiënten op de intensive care. Zestien mensen zijn tot dusver bezweken aan de infectie die tot nierfalen kan leiden.