Ratko Mladic vrijdag voorgeleid

01-06-2011, Den Haag. Persconferentie hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal Serge Brammertz. Foto Bas Czerwinski

De hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal, Serge Brammertz, wil er alles aan doen om het proces tegen Ratko Mladic sneller en efficiënter te laten verlopen dan de zaak tegen de Servische leider Milosevic. Mladic wordt vrijdag voorgeleid.

Brammertz zei dat vanmorgen tijdens een persconferentie naar aanleiding van de uitlevering van de voormalig Bosnisch-Servische legerleider. Na een procesgang van vijf jaar overleed Milosevic in 2006 aan een hartaanval, een paar maanden voor de afronding van zijn proces. De berechting van Mladic zal „een beheersbaar proces worden dat afgerond kan worden in redelijke termijn”, aldus Brammertz. Hij erkende dat „zestien jaar lang is om op gerechtigheid te wachten”. Daarmee doelde hij op de eerste aanklacht die dateert van 25 juli 1995. Mladic werd toen, samen met de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic aangeklaagd. Mladic staat terecht voor volkerenmoord, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Karadzic staat al terecht voor het tribunaal. Een samenvoeging van de twee zaken is „niet waarschijnlijk”, zei Brammertz.

Vrijdagmorgen wordt Mladic voorgeleid. De rechters lezen de aanklacht voor en vragen of hij zichzelf schuldig of onschuldig vindt. Als Mladic ‘schuldig’ zegt, wordt in een zitting het vonnis geveld. Als hij zegt dat hij niet ‘niet schuldig’ is, wordt het proces voorbereid.

Mladic werd vorige week opgepakt in een dorp in het noorden van Servië. Gisteravond rond half tien werd hij afgeleverd in het VN-cellenblok van de gevangenis in Scheveningen. Eerder op de avond was Mladic per vliegtuig naar Rotterdam gebracht. De overdracht aan het tribunaal gebeurde nadat de speciale rechtbank voor oorlogsmisdaden in Belgrado het beroep van Mladic tegen zijn uitlevering had verworpen. Zijn advocaat stelde dat de gezondheid van Mladic te zwak is om de reis naar Nederland te maken. Hij zou twee beroertes hebben gehad. Er ontbreekt in Den Haag nog één verdachte, de Servische Kroaat Goran Hadzic. „Ik ga ervan uit dat hij ook wordt uitgeleverd”, zei Brammertz.

Arrestatie Mladic: Pagina 10