'Prijs van voedsel verdubbelt'

In twintig jaar tijd zullen de prijzen van sommige gewassen, zoals graan, verdubbelen.

Tegenvallende oogsten, bevolkingsgroei en klimaatverandering zullen de prijsstijging in de hand werken, aldus ontwikkelingsorganisatie Oxfam in een gisteren gepubliceerd rapport. Volgens de organisatie lijden 925 miljoen mensen op dit moment honger. Voor het einde van dit jaar zullen dat er waarschijnlijk meer dan een miljard zijn. „Als je bedenkt dat we nu al een crisis hebben, zal dat in dertig jaar een cataclysme zijn, als de status quo ongewijzigd blijft”, aldus Gonzalo Fanjul van Oxfam. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) zijn de voedselprijzen in de laatste twintig jaar nog nooit zo hoog geweest en ook hoger dan de piek in 2008, die toen leidde tot voedselrellen in verschillende delen van de wereld. Volgens Oxfam ligt de schuld hiervan deels bij bulkhandelaren: slechts drie bedrijven beheersen 90 procent van de wereldwijde graanhandel. De organisatie vindt dat de markt beter gereguleerd moet worden om speculatie te voorkomen. Volgens Oxfam geven regeringen te veel voorrang aan de belangen van grote bedrijven. (AP)