Opnieuw omkoopaffaire in Italiaans clubvoetbal

Het Italiaanse voetbal is opnieuw geconfronteerd met een omkoopschandaal. Zestien voetballers en uitbaters van gokkantoren zijn gearresteerd op verdenking van het ernstig beïnvloeden van resultaten in de Serie B en de Serie Pro. Ex-international en Lazio-aanvoerder Giuseppe Signori is een van de verdachten die huisarrest hebben gekregen.

Het onderzoek van de politie in Cremona is half november 2010 gestart. Toen bleken enkele spelers voedselvergiftiging te hebben opgelopen als gevolg van geknoei met hun frisdrank. Een van de onderzochten zou op die manier de prestaties van de spelers van het team van Cremonese hebben willen beïnvloeden, aldus een politiewoordvoerder. De (ex-)voetballers die nu zijn aangehouden, maken volgens justitie deel uit van een „criminele organisatie” die als doel had uitslagen van wedstrijden in hun voordeel te beïnvloeden, met het oog op afgesloten weddenschappen over de uitslagen. Justitie stelt over „belangrijk en onweerlegbaar” bewijs te beschikken.

De verdachten zouden er in zijn geslaagd enkele wedstrijden daadwerkelijk te beïnvloeden door afspraken te maken en geld te bieden. Ook zou een mislukte poging zijn gedaan de Serie A-wedstrijd Inter-Lecce te beïnvloeden.

Gisteren is in een andere grote omkoopzaak vijf jaar en negen maanden geëist tegen Luciano Moggi, de voormalig algemeen directeur van Juventus en spin in het web van Calciopoli, het omkoopschandaal dat vijf jaar geleden aan het licht kwam en leidde tot de gedwongen degradatie van Juventus naar de Serie B. Tegen medeplichtige medewerkers van de voetbalbond werden straffen tot vijf jaar geëist. Moggi noemde de eis van de Napolitaanse officier van justitie „absurd” en zei dat hij onschuldig is.

    • Bas Mesters