Offer een lama-embryo

Hier slapen jullieNed. 1, 20.20 - 21.15 uur

Het is weer smullen. Na Groeten uit de Rimboe van SBS6, komt de KRO nu met het programma Hier slapen jullie. Het concept is ongeveer hetzelfde, maar dan met een educatief tintje : twee oerhollandse gezinnen gaan drie weken lang logeren bij families uit ontwikkelingslanden. Dat spreekt tot de verbeelding en ja, alles wat je vooraf denkt, komt ook uit.

De familie Nugteren uit Mijnsheerenland krijgt van presentatrice Anita Witzier te horen dat ze naar Bolivia gaat waar ze gaan logeren bij cocaboeren die wonen in een gehucht buiten La Paz. Vader Leen ziet ‘alles als een uitdaging’, zoon Jasper, ICT-er in opleiding, vindt het leuk ‘een stukje cultuur te proeven’. Huismoeder Monica, vreest vooral dat het bij het nieuwe gezin „minder schoon zal zijn dan bij mij thuis”. Dat blijkt inderdaad het geval.

Na een lange tocht door de hoogvlakte, waarbij Leen eerst een gedroogd lama-embryo offert op het hoogste punt, blijkt het voor Monica een enorme teleurstelling dat ‘hier geen gewone wegen zijn met straatstenen’. Het stof en de insecten zijn haar al snel te veel. Na de eerste nacht blijft ze depressief in bed liggen, met de deken over het hoofd.

De familie De Nieuwe uit IJmuiden gaan logeren in de Indiase sloppenwijk Dharavi (bekend van Slumdog Millionaire) waar een miljoen mensen wonen op een oppervlakte van tien voetbalvelden. Moeder Linda (38) vindt het ‘spannend zich te verplaatsen in een ander leven’. Vader Ronald is vooral ‘op zoek naar ontspanning’.

Ook Linda heeft na aankomst last van een cultuurshock. Aangedaan kijkt ze door het autoraam naar de armoede op straat. De stank op de vuilnisbelt is overweldigend. Voor de camera barst ze in tranen uit. „Zij hebben niks en wij komen hier ieder met een eigen koffer.”

Ronald vindt meteen zijn draai. Hij hangt rond met buurtbewoners en vat het leven bondig samen: „Ze zitten op de grond, slapen op de grond, eten van de grond….dat is een zware dobber.”

Rosan Hollak

    • Rosan Hollak