Noodlijdend RBC vraagt onvermijdelijk faillissement aan

De Roosendaalse betaald voetbalclub RBC heeft vanochtend zoals verwacht faillissement aangevraagd. De gemeenteraad weigerde gisteren in te stemmen met een garantstelling van 1 miljoen euro voor de noodlijdende club. Het bestuur van de voetbalclub uit de eerste divisie, afgelopen seizoen geëindigd als zeventiende, had eerder gezegd in dat geval zo goed als zeker een faillissement aan te vragen.

“Een vreselijk dilemma voor de raad, maar het kon niet anders. Er waren geen andere opties meer”, zei wethouder Toine Theunis nadat de gemeenteraad met een grote meerderheid tegen de steun stemde. De gemeente wilde zich niet laten leiden door emoties en vindt dat de financiële problemen zakelijk moeten worden benaderd.

In 2006 kreeg RBC nog een garantstelling van 700.000 euro om liquiditeitstekorten op te lossen. Het toenmalige RBC-bestuur zei destijds: “Nu zijn we gezond.” Maar nadat RBC afgelopen seizoen op het nippertje ontsnapte aan degradatie uit het betaald voetbal bleek dat de financiële zorgen opnieuw groot waren.

Met een ‘alles-of-niets-offensief’ wilde het clubbestuur de schulden ter waarde van 1,3 miljoen euro in één keer weg willen werken. Sponsors waren bereid drie ton op tafel te leggen, de rest had moeten komen van de garantstelling van de gemeente voor een lening van een miljoen. De club zou in juli volgend jaar het honderdjarig bestaan vieren, maar de kans daarop lijkt klein. Naar verwachting wordt het faillissement over een week uitgesproken.

    • Jules Seegers