NMa keurt fusie tussen zorgverzekeraars goed

De Nederlandse mededingingsautoriteit NMa heeft vandaag de fusie tussen de grootste en de op vier na grootste zorgverzekeraar van Nederland goedgekeurd. Achmea en De Friesland Zorgverzekeraar vormen daarmee een bedrijf met 5,3 miljoen verzekerden.

Eind september meldden de twee zorgverzekeraars hun voornemen om te fuseren bij de NMa, die vervolgens uitgebreid onderzocht of de nieuwe combinatie niet te veel macht zou krijgen in Friesland. Ongeveer zes op de tien Friezen is nu al bij De Friesland tegen ziektekosten verzekerd. Dat worden er straks acht op de tien.

De NMa laat weten dat de nieuwe combinatie weliswaar een sterke positie krijgt in Friesland, maar dat er nog altijd voldoende concurrentie zal zijn van andere verzekeraars. Patiënten in Friesland zouden daarom niet hoeven te vrezen voor „een verslechtering van de kwaliteit van het zorgaanbod of van de polisvoorwaarden.” Ontevreden patiënten, stelt de NMa, kunnen zich altijd bij een andere verzekeraar aansluiten. Bovendien hechten verzekeraars aan een goed imago, aldus de NMa: „Door het risico klanten kwijt te raken aan concurrenten, zal de nieuwe combinatie wel drie keer nadenken voordat zij de kwaliteit van het zorgaanbod of van de polisvoorwaarden laat verslechteren.”

Eerder lijfde Achmea al een andere grote zorgverzekeraar in, Agis. De Friesland behoudt de eerste vijf jaar een grote mate van autonomie, zo is besproken. Beide bedrijven zijn „verheugd” met het besluit van de NMa. Bestuursvoorzitter Diana Monissen van De Friesland: „Nu kunnen we onze energie richten op het effectueren van de fusie en het verder versterken van de positie van De Friesland.”