NAVO wil signaal afgeven en verlengt missie Libië, afzetten Gaddafi geen doel

Een opstandeling ontsnapt aan een tunnel tijdens zijn militaire training in Benghazi. Foto AFP / Saeed Kahn

De NAVO en haar geallieerde troepen verlengen de militaire campagne in Libië met negentig dagen. “De beslissing geeft een helder signaal af aan het Gaddafi-regime: we zijn vastbesloten onze operatie voort te zetten”, aldus Secretaris-Generaal Fogh Rasmussen.

Het huidige mandaat, gericht op het beschermen van Libische burgers, loopt op 27 juni af. Rasmussen had vandaag ook een boodschap voor de Libische bevolking. “De NAVO en haar partners, de hele internationale gemeenschap staan achter jullie. We hebben ons verenigd om ervoor te zorgen dat jullie je toekomst zelf kunnen vormgeven. En die dag komt steeds dichterbij.”

NAVO: Gaddafi afzetten nog steeds niet het doel

Critici zeggen dat de militaire operatie inmiddels in een impasse is beland. Bovendien zou het lastig zijn een regering uit het zadel te werken via luchtaanvallen. De NAVO houdt echter vol dat het niet het doel van de missie is om het regime van Gaddafi te wippen.

De NAVO nam eind maart het bevel over de missie over van de Verenigde Staten. De organisatie kreeg een mandaat om negentig dagen lang een no-flyzone boven Libië te handhaven. Daarnaast handhaaft de NAVO een wapenembargo tegen Libië.

Jordanië stuurt diplomaat naar Benghazi

Jordanië knoopt diplomatieke banden aan met de Nationale Overgangsraad van de Libische opstandelingen. Een ervaren diplomaat is gestuurd om in het rebellenbolwerk Benghazi als “ingezeten gezant en een permanente vertegenwoordiger”, meldt Novum.

Vorige week erkende Jordanië de Nationale Overgangsraad als de “legitieme vertegenwoordiger en de geloofwaardige gesprekspartner voor het Libische volk”. Onder meer Italië en Frankrijk gingen Jordanië al voor. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben dit tot dusver niet gedaan, maar zijn wel diplomatiek actief in Benghazi.

    • Jules Seegers