Minister Hillen: geen geld meer voor missies

Nederland kan niet meer onbeperkt meedoen aan militaire missies, door de bezuinigingen op Defensie.

Het ministerie van Defensie heeft nog 10 miljoen euro in kas om een verlenging van de missie in Libië met drie maanden te betalen. Maar daarna houdt het op, zei minster Hans Hillen (Defensie, CDA) gisteren tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

„Dit is de laatste keer dat we dit jaar iets aan internationale veiligheid doen”, zei Hillen. Het kabinet denkt momenteel na over een voortzetting van de Nederlandse bijdrage in Libië. Hillen had eerder al gezegd dat hij een verlenging van de missie in Libië steunt. Het mandaat van de missie Operation Unified Protector loopt eind volgende maand af. Hillen vindt dat de missie moet worden voortgezet om ‘grootschalig geweld’ door de Libische leider Moammar Gaddafi te voorkomen. Op 8 juni praten de NAVO-ministers van Defensie in Brussel over de verlenging.

Met de 10 miljoen euro die Hillen nog heeft, kunnen de Nederlandse militairen drie maanden langer actief blijven in Libië. Nederland draagt sinds eind maart met zes F-16’s en een mijnenjager bij aan het handhaven van de no-flyzone boven Libië en het controleren van het wapenembargo. Er zijn ongeveer 200 Nederlandse militairen bij betrokken. De trainingmissie naar het Afghaanse Kunduz is wel gedekt. (Novum)