Kortkolom kunst

Provincie: 35 miljoen voor Groninger Forum

groningen. Het college van Gedeputeerde Staten (GS) van Groningen stellen de Provinciale Staten voor om 35 miljoen beschikbaar te stellen voor de bouw van cultuurtempel het Groninger Forum. Eind vorig jaar schrapten GS tot woede van het Groninger gemeentebestuur de reeds toegezegde subsidie, omdat er geen meerderheid voor bleek in Provinciale Staten. Het project ‘Grote Markt/Forum’ omvat de sloop en herbouw van de oostwand van de Grote Markt en de bouw van het Forumwaarin een historisch beeld- en geluidscentrum, bibliotheek, filmhuis, archieven, horeca en een debatcentrum onderdak krijgen. De investering bedraagt 190 miljoen, waarvan 70 miljoen voor het Forum. (NRC)

Herdenkingsmuur Reve wordt vervangen

rotterdam. De herdenkingsmuur die in het Belgische Machelen was opgericht voor schrijver Gerard Reve, wordt vervangen, zo meldt de Vlaamse krant De Morgen. Dat heeft het gemeentebestuur van Zulte, de gemeente waar Machelen onder valt, gisteren beslist. Over de muur is veel te doen geweest, omdat er in Credo, het gedicht van Reve dat er op is geplaatst, een schrijffout was geslopen. Het Nederlandse advies- en ingenieursbureau Grontmij, dat verantwoordelijk is voor de fout, draait op voor de kosten. (NRC)

Vanackere weg bij de R’damse Schouwburg

Rotterdam. Artistiek leider Annemie Vanackere vertrekt bij de Rotterdamse Schouwburg. Dat maakte de schouwburg gisteren bekend. Annemie Vanackere (1966) wordt per 1 september 2012 intendant bij het Berlijnse Hebbel am Ufer, een combinatie van drie podia voor internationaal en eigentijds theater in Berlijn. Zij vertrekt in de loop van het nieuwe seizoen uit Rotterdam. Vanackere werkte zestien jaar bij de Rotterdamse Schouwburg. Wie haar opvolgt bij de Rotterdamse schouwburg is nog niet bekend. (NRC)