Kortkolom economie

Blokker koopt meer aandelen Macintosh

Amsterdam. Breedinvest, de investeringsmaatschappij van winkelier Jaap Blokker, heeft zijn aandelenbelang in retailconcern Macintosh uitgebreid tot ruim 20,3 procent. Dat blijkt uit een melding bij de AFM. Blokkers investering in Macintosh dateert al van 1997, toen hij voor 12 miljoen gulden een vijfprocentsbelang kocht. Destijd liet hij weten daar geen strategische bedoelingen mee te hebben. Volgens Breedinvestdirecteur Stef Koning is aan die doelstelling niets veranderd. De uitbreiding van het belang is bijna automatisch gegaan, omdat Breedinvest er altijd voor kiest om dividend in aandelen te laten uitkeren. Macintosh is exploitant van een groot aantal winkelformules, waaronder Halfords, Kwantum, Belcompany en de schoenenketens Dolcis, Manfiels en Scapino. Het belang van Blokker is ruim 92 miljoen euro waard. (NRC)

Nieuwe topman gaat Philips anders sturen

Rotterdam. Philipstopman Frans van Houten gaat de bestuursstructuur van zijn bedrijf aanpassen. In een interview met Het Financieele Dagblad zegt hij dat Philips sneller moet kunnen reageren op de voortdurend veranderende vraag van consumenten. Om dat te bereiken laat Philips de centrale aansturing gedeeltelijk los en krijgen lokale Philipsmanagers meer bevoegdheden om zelfstandig besluiten te nemen. Met de aanpassing van de bedrijfsorganisatie wil Van Houten bereiken dat Philips sneller producten op de markt brengt. De nieuwe topman heeft onlangs het interne programma ‘Accelerate!’ gelanceerd, dat Philips ondernemender moet maken door managers in de diverse landen meer speelruimte te geven. „We moeten sneller opereren. Philips is te traag en wordt te centraal geleid’, zegt Van Houten in het interview. (NRC)

Ruim 50 miljoen voor spoor bij Chemelot

Maastricht. Het bedrijventerrein Chemelot in Geleen krijgt een nieuwe railterminal. Het project dat 28 miljoen euro kost is een initiatief van een joint venture van Meulenberg Transport, Ewals Intermodal en Haven Antwerpen. Sabic en DSM hebben toegezegd gebruik te gaan maken van de voorziening. In de terminal worden containers met niet-gevaarlijke stoffen op en van treinen geladen. De bewoners van 32 huizen in een aanpalende wijk worden uitgekocht. Tegelijkertijd krijgt Chemelot een spooraansluiting richting zuiden. De kosten (25 miljoen euro) komen voor rekening van het betrokken bedrijfsleven en vooral de overheid. (NRC)