Kortkolom buitenland

Koning Bahrein roept op tot dialoog

manama. Koning Hamad bin Isa al-Khalifa van Bahrein heeft gisteren opgeroepen tot gesprekken met alle partijen over hervormingen op elk gebied en zonder voorwaarden vooraf. De oproep ging vooraf aan de opheffing van de staat van beleg, vandaag, die in maart werd ingesteld om een einde te maken aan shi’itische demonstraties voor democratische hervormingen. De shi’itische meerderheid voelt zich achtergesteld bij de sunnieten, die de regering domineren. De regering, die de hulp heeft ingeroepen van troepen uit naburige Golfstaten, beschuldigt Iran ervan de protesten te steunen. Shi’ieten ontkennen dat. (Reuters, AP)

Onderzoek: dodental in Haïti veel lager

Washington. Volgens een nog ongepubliceerd rapport van USAID, de ontwikkelingsorganisatie van de Amerikaanse overheid, ligt het dodental na de aardbeving in Haïti in januari vorig jaar aanzienlijk lager dan tot nu toe werd gedacht. Een door USAID ingehuurde bureau, dat in januari huis-aan-huis onderzoek heeft gedaan, concludeert dat niet 316.000 mensen zijn omgekomen, zoals de Haïtiaanse autoriteiten volhouden, maar tussen de 46.000 en 85.000. Ook stellen de onderzoekers dat veel van de mensen in tentenkampen hun huis helemaal niet zijn kwijtgeraakt en dat er veel minder mensen in die tentenkampen leven dan door de Internationale Organisatie voor Migratie wordt verondersteld. (AP, BBC)

Protest tegen Gaddafi gemeld in Tripoli

Tripoli. Voor het eerst sinds NAVO-gevechtsvliegtuigen in maart begonnen regeringsdoelen in Libië te bombarderen is een demonstratie tegen het regime van Moammar Gaddafi in de hoofdstad Tripoli gemeld. Tripoli is het belangrijkste bolwerk van Gaddafi’s bewind. Inwoners van de volksbuurt Souq al-Juma meldden gisteren dat maandag honderden betogers de straat op waren gegaan ter gelegenheid van de begrafenis van twee activisten. De betoging was vervolgens door regeringstroepen uiteen geslagen. Een regeringswoordvoerder zei later „van het incident te hebben gehoord”. De gemelde betoging valt samen met een gestage stroom deserties uit het regeringsleger. (Reuters)

Nieuwe aanklachten tegen verdachten 9/11

Washington. Militaire aanklagers in de VS hebben nieuwe aanklachten geformuleerd tegen vijf verdachten van de aanslagen van 11 september 2001. De vijf, onder wie het zelfverklaarde brein achter de aanslagen, Khalid Sheikh Mohammed, zullen worden berecht in de gevangenis van Guantánamo Bay, de Amerikaanse basis op Cuba. De aanklagers eisen tegen alle vijf de doodstraf. Eerdere aanklachten uit 2008 werden ongeldig nadat president Obama in 2009 een commissie had gevraagd om te onderzoeken of de mannen door een civiele rechtbank in de VS zelf konden worden berecht. Maar in april concludeerde de commissie dat dat niet haalbaar was. (AP, Reuters)

Noord-Soedan eist vertrek van VN-macht

new york. De Soedanese regering heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon gisteren gevraagd de missie van de Verenigde Naties UNMIS in het land op 9 juli te beëindigen als Zuid-Soedan onafhankelijk wordt. Het verzoek geldt alleen het noorden; Zuid-Soedan wil juist een uitbreiding van de 10.000 militairen tellende missie die in 2005 is opgericht om de toepassing van het vredesverdrag tussen noord en zuid te ondersteunen. In de aanloop naar 9 juli is de spanning aanzienlijk gestegen door de bezetting van het omstreden grensgebied van Abyei door het noordelijke leger. (AFP)