kort nieuws

Recordaantal fouten in eindexamens

amsterdam. - Dit jaar hebben scholieren een recordaantal fouten in de eindexamens ontdekt. Het gaat om vier fouten die gevonden zijn: in het vmbo- en havo-examen aardrijkskunde, in het havo-examen wiskunde A en bij natuurkunde op het vwo. Dat maakte het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) gisteren bekend. In totaal zijn bij het LAKS zo’n 136 duizend klachten en vragen binnengekomen, dat is minder dan vorig jaar. Toen waren dat er nog zo’n honderdvijftigduizend. (Novum)

Hans Keilson dood

rotterdam. - De 101-jarige schrijver en psychiater Hans Keilson is overleden. Hij kwam in 2010 nadrukkelijk in de publiciteit nadat een boek van zijn hand, In de ban van de tegenstander, uit 1959 werd besproken in The New York Times. Daarin werd hij een genie genoemd. Het leidde tot een herdruk van de titel in Nederland. Andere boeken van zijn hand zijn Het leven gaat verder, Daar staat mijn huis en Komedie in mineur. Hans Keilson werd op 12 december 1909 als zoon van liberaal-joodse ouders in Bad Freienwalde in Duitsland geboren. Keilson stierf in een ziekenhuis in Hilversum (NRC)

Kanker van mobieltje

genève - Het gebruik van een mobiele telefoon verhoogt mogelijk het risico op het ontstaan van bepaalde hersentumoren. Consumenten moeten daarom blootstelling zoveel mogelijk voorkomen. Dat hebben kankerexperts van de Wereldgezondheidsorganisatie gisteren gezegd tijdens een vergadering van het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek. De werkgroep, 31 wetenschappers uit veertien landen, concludeerde na een onderzoek van alle beschikbare wetenschappelijke literatuur dat er bewijzen zijn dat het gebruik van mobiele telefoons „mogelijk kankerverwekkend” is. (Reuters)

Bacterie in ziekenhuis

rotterdam. - Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam kampt al zeven maanden met een uitbraak van een gevaarlijke bacterie die immuun is voor antibiotica. Het is een veelvoorkomende bacterie in de darmen van mens en dieren die ontstekingen in de luchtwegen kan veroorzaken. Pas sinds donderdag doet het ziekenhuis onderzoek naar de bacterie. Minstens 34 patiënten zouden al besmet geraakt zijn. Het is niet duidelijk hoe het met hen gaat. Omdat het ziekenhuis veel patiënten doorverwijst, is het onduidelijk hoeveel mensen de bacterie hebben meegenomen naar andere ziekenhuizen. (Novum)