Kikkerseks

Dank voor alle meldingen van enthousiast parende kikkers en padden, beste Beestlezers. Het moet wel een goed amfibieënjaar worden. Als u het nooit van dichtbij gezien heeft, is hier het basisprincipe: het mannetje klimt op de rug van een vrouwtje en houdt haar dagenlang in een paargreep, amplexus genoemd, totdat ze eieren afzet die het mannetje vervolgens bevrucht. Geen uitwendige geslachtsorganen, ei- en zaadlozing lopen via de respectievelijke cloaca’s. Paardrift en vasthoudendheid leiden vaak tot opmerkelijke taferelen.

Zo waren er dit voorjaar weer gevallen van meerdere padden die een paringsbal vormden – een kluwen van drie, vier mannetjes op één vrouwtje – en parende kikkers die ‘treintjes’ maakten. Dergelijke orgieën zorgen voor sterker nageslacht, althans bij de Afrikaanse boomkikker Chiromantis xerampelina, waarbij het wijfje met twaalf mannetjes paart in schuimnesten van opgeklopt sperma. Zo gek maken we het hier niet mee, hoewel op 10 april in de Hortus Botanicus te Amsterdam een goed gedocumenteerd geval van paddennecrofilie plaatsvond, en wel in de bij amfibieën zeldzame missionarishouding.

De meest bizarre kikkerseks vond plaats op 29 maart in een tuinvijver in het Brabantse Casteren. Terwijl er drie parende kikkerstelletje ronddobberden, hield een (zevende) kikker een goudvis in een stevige paargreep. De eigenaar van de vijver vreesde voor het leven van de vis en haalde het koppel uit elkaar: „Ik was bang dat de kikker met zijn poten de kieuwen afklemde omdat het zo lang duurde.” Na het incident zwommen ze elk een andere kant op.

    • Kees Moeliker